CO S VODOU Z NAMOčENýCH HUB? CENNOU SUROVINU VYUžIJETE DO POLéVEK, OMáčEK A řADY DALšíCH JíDEL

Sušené houby se předtím, než se vhodí do bramboračky, vánočního kuby nebo pod maso, tradičně namáčejí. Voda ze slitých hub však nemusí přijít do výlevky. Je totiž plná chuti a vůně, a to z ní dělá vynikající základ do jídel, jako jsou polévky, omáčky, ragů či rizota. Pojďte se podívat, k čemu vodu z hub můžete využít. 

Houbovka, kulajda, kyselo

Do houbové polévky nemusejí přijít jen samotné sušené houby, použijte je i s aromatizovanou vodou. Houbové polévce sluší smetana a brambory, z bylinek nezapomeňte na tymián nebo libeček. 

  • Pokud houby používáte do jiného pokrmu, stejně můžete vodu z hub použít do (jakékoli) zeleninové polévky, kterou připravujete.
  • Pokud máte v plánu připravit vývar, použijte do něj vodu z hub. Můžete ji kombinovat s dalšími vývary nebo použít samotnou pro intenzivnější houbovou chuť polévky.

Rizoto, kuba, kuskus

Použijte vodu z hub jako část tekutin potřebných při přípravě houbového rizota. Dodá rýži intenzivní houbovou chuť. Podobně voda z hub dodá chuť jakémukoli kuskusu, zvlášť pokud nemáte po ruce vývar. Vyzkoušejte třeba kuskus s kuřetem.

  • Podobným způsobem můžete použít houbovou vodu při přípravě pilafu nebo houbového kuby. 

Omáčka na těstoviny i k masu

Připravte si houbovou omáčku na těstoviny. V základu orestujte cibulku, přidejte česnek a čerstvé nebo sušené houby. Vše zalijte vodou z hub a až se jí část vyvaří, přidejte smetanu. Bílé víno dokonalou chuť omáčky ještě zvýrazní. Stačí už pak do ní přidat těstoviny uvařené al dente a božské dílo je dokonáno. 

  • Stejným způsobem připravíte také omáčku ke steaku, grilované panence nebo jiným masovým minutkám. Stačí přidanou vodu z hub nechat víc zredukovat,  nezapomenout na víno, smetanu a pár snítek tymiánu. 

Dodejte chuť ragú, guláši nebo kari

Připravte si guláš nebo masové ragú, případně indické kari. Houbová voda se vám bude skvěle hodit k zalití masa, zeleniny nebo luštěnin. 

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-06-27T05:35:02Z dg43tfdfdgfd