CAFFè FLORIAN: NEJSTARší NEPřETRžITě FUNGUJíCí KAVáRNA V EVROPě A JEJí VOňAVý PříBěH

V době renesance (14. až 16. století) patřily Benátky mezi elitní města, v nichž kvetl zahraniční obchod. Není tedy divu, že právě zde byla založena jedna z nejstarších kaváren.

Do triumfálních Benátek

Ačkoli se tato kavárna původně jmenovala Alla Venezia Trionfante (doslova v překladu: Do triumfálních Benátek), začalo se jí záhy lidově přezdívat Caffè Florian – dle jména jejího zakladatele. Dříve šlo o dvě jednoduše zařízené místnosti. Dnes je kavárna jedním z nejnavštěvovanějších míst v Benátkách.

  • Říká se, že pravý milovník kávy musí alespoň jednou v životě navštívit Caffè Florian.
  • Caffè Florian si zachovala své typické rysy po celou dobu existence.

Kavárna se dodnes nachází na náměstí Svatého Marka a je snadné ji nalézt. Většina hostů se totiž usadí k malým stolkům venku a kochá se krásným okolím. Příjemná atmosféra je podporována i živou hudbou, která hraje přímo před vstupem. Číšníky poznáte také snadno, jsou oblečeni vždy v bílém saku. Celý dojem doplňují stříbrné podnosy, na nichž je káva servírována.

Ačkoli je příjemné pokochat se krásami náměstí, zkuste se podívat i do kavárny samotné. Výzdoba vás jistě okouzlí. V interiéru si budete připadat jako na zámku či v honosném divadle.

  • Kavárna byla zrekonstruována v 1. polovině 19. století.
  • Konala se zde prý tajná setkání, na nichž se řešila spiknutí o svržení francouzské a poté i rakouské nadvlády.
  • V roce 1848 se přímo v Caffè Florian během povstání ošetřovali zranění.
  • Kavárna zůstala otevřená i během válek a nadále sloužila jako místo, kde člověk mohl zapomenout na hrůzy denní reality, vychutnat si kávu, lehké občerstvení a setkat se s přáteli.

Domov významných osobností

Caffè Florian bylo útočištěm těch, kteří potřebovali probrat státní záležitosti, ale i místní drby, nebo se zkrátka chtěli jen tak pobavit o módě či kultuře. Benátská smetánka tak seděla bok po boku s velvyslanci, obchodníky, literáty i jinými umělci, ale také s obyčejnými občany. Navíc do kavárny jako do jednoho z mála podniků nebyl zapovězen vstup ženám.

  • Caffè Florian navštívily i slavné osobnosti, např. známý italský milovník a svůdce Casanova, italský dramatik Goldoni, francouzský filozof Rousseau, německý spisovatel a politik Goethe, anglický prozaik Dickens či americký spisovatel Hemingway.
  • Na webu kavárny najdete i informaci, že si na kávě v Caffè Florian pochutnaly osobnosti jako královna Alžběta II., Elton John, Charlie Chaplin, Mel Gibson, Nicholas Cage, Giorgio Armani apod.
  • I dnes je možné v některé z kavárenských místností sedět vedle známých osobností. Není výjimkou, že Caffè Florian navštíví filmová či divadelní hvězda, ale i osobnosti z kultury, umění, politiky, sportu a byznysu.

Káva, která voní i chutná

Caffè Florian je i značka kávy, která se začala servírovat právě v kavárně v Benátkách. Tuto zrnkovou kávu je možné koupit i v České republice, dokonce se podává také v některých kavárnách u nás – a to jako směs 100% arabiky.

  • Káva se dokonce distribuovala i do Vatikánu papeži.

Cena za zážitek

Jelikož je kavárna Caffè Florian prestižní záležitostí, kde si kromě lahodné kávy jdete pro zážitek, připravte se, že si připlatíte. Je celkem možné, že za jedno kafíčko zaplatíte tolik jako za vstupenku do nedaleké baziliky Svatého Marka, tedy něco kolem 500 Kč.

Andemo da Florian“ (Jdeme k Florianovi či Sejdeme se u Floriana) je motto, které existuje téměř tři staletí a zve nejen Benátčany, aby se ponořili do jedinečné atmosféry krásného prostředí.

Zdroje: caffefloriankavovelisty

2024-06-26T11:17:17Z dg43tfdfdgfd