ŘEžETE žIVé PLOTY SPRáVNě? U BOBKOVIšNí NEBO BLýSKAVEK ZAPOMEňTE NA PLOTOSTřIHY, JINAK O KEřE PřIJDETE

V červnu je vhodný termín k zastřižení živých plotů, protože začátkem léta dochází ke zpomalení růstu většiny dřevin, a proto je toto období bráno jako nejvhodnější. Správně střižený živý plot je také vizitkou pána domu, díky tomu, že se o něj budete dobře starat působí zahrada upraveně a příjemně. Bohužel ale, mnoho majitelů zahrad dělá stále stejnou chybu, to, že všechny keře v živém plot řeže stejně. Pak se nestačí divit, když jim živý plot postupně odumře. Dnes vám poradíme, jakým způsobem se řežou keře s většími listy jako je třeba bobkovišeň či blýskavka. Ty totiž patří mezi nejčastěji vysazované keře do stálezelených živých plotů.

Řezem v tomto období tím, že zakrátíme vzrostlé vrcholy, podpoříme růst bočních výhonů a tím i zahuštění živého plotu. Většina druhů keřů vytvoří po řezu během léta nový obrost, který na konci léta ořežeme stejným způsobem. Díky tomu bude mít živý plot požadovaný tvar, nebudou se tvořit díry, bude celistvý a do zimy dobře proroste. To je žádané především u stálezelených keřů, které svoji funkci plní i přes zimu.

Tohle u živého plotu vážně nedělejte

První chybou, kterou majitelé zahrad dělají je, že živý plot nechají řadu let růst, jeho řez zanedbávají a pak ho říznou naráz. To je velký zásad do keře, takže velmi často se stane, že bude postupně prosychat až odumře úplně. Důležitý je tedy pravidelný řez a to minimálně 2 x ročně, výjimku samozřejmě tvoří některé druhy keřů, které rostou natolik bujně, že se řežou i 4 x ročně. Tím druhým problémem bývá, že živý plot začnete řezat zbytečně brzy, už třeba začátkem května. V tuto dobu totiž většina keřů intenzivně roste, nehledě na to, že zde také mnohou hnízdit ptáci, a tímto zásahem keři hodně ubližujete.

 

Keře s velkými listy neřežte plotostřihem

Možná jste zvyklí stříhat živý plot plotostřihem, přece jen, je to rychlejší a jednodušší než práce s klasickými zahradnickými nůžkami. A právě v tomto je jeden z problémů, proč keře jako je bobkovišeň, blýskavka nebo třeba brsleny, zasychají. Velké listy, které přestřihnete plotostřihem mají tendenci zasychat, což v případě stálezeleného živého plotu úplně nechceme. Takže, byť to bude znamenat, že řez stálezeleného plotu z bobkovišně vám zabere více času, provádějte ho zahradnickými nůžkami. Stříháte tak do dřevnaté části, nikoliv do listů. Díky tomu předejdeme hnědnutí poškozených listů, které se pak velmi rychle šíří, a to především v případě teplého a suchého období.

Kdy řezat keře s velkými listy

Jak již bylo řečeno, konec června až začátek července, kdy se růst mladých letorostů přirozeně zastavuje, je vhodná doba pro zakrácení živých plotů. Druhým vhodným termínem je pak začátek září, kdy ještě nově narašené výhony nestihly zdřevnatět. Díky tomuto časovému rozložení řezu snáze zachováme tvar a velikost plotu.

Co dopřát keřům po řezu

Řez, ať již se do něho pustíte s jakoukoliv vervou, je vždy velký zásah do keře, takže jakmile živý plot dostříháte, dodejte keřům živiny v podobě hnojiva s vyšším obsahem draslíku, který pomůže rychleji zacelit rány a zpevnit pletiva. Keře tak budou mnohem lépe přezimovat a celkově budou odolnější vůči nepříznivým vlivům prostředí.

Které keře řežeme zahradními nůžkami?

Kromě již výše uvedených bobkovišní a blýskavek (Photinia sp), se tímto způsobem řežou také skalníky, hlošiny, brsleny, cesmína, aukuba či stálezelená kalina.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-14T03:57:33Z dg43tfdfdgfd