ESFAHáN: PERLA PERSIE, KDE SE HISTORIE SNOUBí S UMěNíM

Esfahán, často přezdívaný „Polovina světa“, je jedním z nejvýznamnějších a nejkrásnějších měst Íránu. Toto město, které je známé svými dechberoucími architektonickými skvosty, bohatou historií a kulturními poklady, láká návštěvníky z celého světa. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších aspektů tohoto fascinujícího města.

Historie a význam

Esfahán má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověku. Během vlády Safíovců v 16. a 17. století se město stalo hlavním městem Perské říše a zažilo svůj zlatý věk. Šáh Abbás I. z něj udělal kulturní a obchodní centrum, což vedlo k výstavbě mnoha nádherných paláců, mešit a mostů.

Architektonické skvosty

Jedním z nejznámějších míst v Esfahánu je náměstí Naghsh-e Jahan, které je jedním z největších městských náměstí na světě a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Na náměstí se nachází několik významných staveb:

  • Mešita šáha Abbáse: Tato velkolepá mešita je jedním z nejlepších příkladů islámské architektury. Je známá svými modrými dlaždicemi, nádhernými mozaikami a monumentálním vstupním portálem.
  • Mešita šejka Lotfolláha: Tato menší, ale neméně úchvatná mešita byla původně postavena jako soukromá modlitebna šáhovy rodiny. Její interiér je zdobený nádhernými dlaždicemi a kaligrafií.
  • Ali Qapu: Tento šesticípatý palác sloužil jako rezidence safíovských šáhů a je známý svými vyřezávanými stropy a hudebním pavilonem, který má úžasnou akustiku.

Mosty a řeka Zájende

Esfahán je také známý svými historickými mosty, které překlenují řeku Zájende. Tyto mosty nejsou jen praktické stavby, ale také umělecká díla:

  • Si-o-se-pol: Tento 33obloukový most je jedním z nejdelších mostů v Esfahánu a je oblíbeným místem pro procházky a setkávání místních obyvatel.
  • Khaju: Tento most, postavený šáhem Abbásem II., je považován za jeden z nejkrásnějších mostů v Íránu. Je zdobený nádhernými dlaždicemi a sloužil také jako místo pro královské audience.

Tradiční perské umění a řemesla

Esfahán je také centrem tradičního perského umění a řemesel. Návštěvníci mohou navštívit mnoho bazarů a dílen, kde se vyrábějí koberce, keramika, miniatury, kovové předměty a další řemeslné výrobky. Bazar-e Bozorg, hlavní městský bazar, je skvělým místem pro nákup suvenýrů a prozkoumání tradičních perských řemesel.

Zahrady a parky

Město je také známé svými krásnými zahradami a parky, které jsou ideálními místy pro odpočinek a relaxaci. Zahrada Chehel Sotoun je jedním z nejznámějších příkladů perské zahradní architektury. Tato „zahrada čtyřiceti sloupů“ je pojmenována podle dvaceti sloupů svého pavilonu, které se odrážejí v okolních vodních plochách a vytvářejí iluzi čtyřiceti sloupů.

Moderní Esfahán

Dnešní Esfahán je moderním městem, které se dynamicky rozvíjí a přitahuje jak turisty, tak obchodníky. Navzdory modernizaci si však město dokázalo uchovat své historické kouzlo a kulturní bohatství. Moderní infrastruktura, hotely a restaurace doplňují historické památky a poskytují návštěvníkům komfortní a nezapomenutelný zážitek.

Závěr

Esfahán je skutečnou perlou Persie, která nabízí nespočet kulturních, historických a uměleckých pokladů. Jeho nádherné mešity, paláce, mosty a zahrady představují vrchol islámské architektury a perského umění. Návštěva tohoto města je jako cesta zpět v čase, kde se minulost snoubí s přítomností a každé zákoutí vypráví svůj vlastní příběh. Esfahán je místem, které by měl každý milovník historie, kultury a umění alespoň jednou za život navštívit.

Zdroje info: getyourguide.com, bubo.sk

Náhledové foto: Pixabay

The post Esfahán: Perla Persie, kde se historie snoubí s uměním first appeared on Svět cestovatele.

2024-06-21T11:04:51Z dg43tfdfdgfd