ČASTé CHYBY PřI KRáJENí ZELENINY: POZOR NA POUžíVáNí TUPéHO NOžE I MALéHO PRKéNKA

Den co den je potřeba, abychom krájeli zeleninu během příprav jídel pro nás a naši rodinu. Vyhněte se zdánlivě banálním chybám, které vám krájení znepříjemňují, krájení dělají zdlouhavějším, ale také ohrožují vaše prsty.

Krájení zeleniny patří mezi základní úkony při práci v kuchyni. Pokud se vám zdá, že je to nadlidský úkon, zelenina vám "utíká" po krájecím prkénku nebo musíte opravdu hodně tlačit na nůž při jejím krájení, pravděpodobně někde chybujete

Krájení zeleniny stylem julienne přidá jídlům šmrnc i elegantní vzhled. Pomůže vám naše názorné video

Časté chyby při krájení zeleniny

Zpříjemněte si krájení zeleniny co nejvíce, předejděte následujícím chybám:

  1. Předem nemytá zelenina? To rozhodně ne, zbytečně byste se vystavovali zdravotním potížím. Vždy je potřeba ji před krájením důkladně umýt a očistit.
  2. Používáním nevhodného a tupého nože se vynaloží více úsilí - je nutné při krájení tlačit, ale také se lze snadno pořezat. Dbejte na kvalitu i ostrost nožů.
  3. Neposedná zelenina? Napřed ji nakrájejte na větší kusy (nebo poloviny) a až poté začněte krájet vámi požadované menší kousky. Dobré je krájet zeleninu velkým řezem dolů, který snadno přilne k prkénku a udrží se na místě.
  4. Různě velké kousky zeleniny jsou nejen nevzhledné v pokrmu, ale především jejich tepelná úprava trvá různě dlouho. Snažte se krájet stejnoměrné kousky.
  5. Máte při krájení zeleniny natažené prsty? Chyba, která vás může v lepším případě stát jen nehet. Pro vaši bezpečnost krájejte zeleninu s pokrčenými prsty.
  6. Na talířích se nekrájí a volba materiálu prkénka je také zásadní. Z plastových se při krájení uvolňují kousky plastu, proto doporučujeme zlatou klasiku v podobě prkénka dřevěného. To se vám nebude při krájení smýkat po lince a netupí nože.
  7. Málo místa je více než nepříjemné. Zapomeňte na malé prkénko, používejte dostatečně velké, aby vás jeho rozměr nelimitoval. To samé ale platí také u nože.

Jak ozdobně nakrájet zeleninu? Krásnou a jedlou dekoraci zvládnete během chvilky

Našli jste se v některém z výše uvedených bodů? Pokud ano, vůbec to nevadí, protože už víte co změnit, aby vás krájení nestálo příliš energie nebo zbytečné pořezání se. Připravte si lahodné ratatouille, videorecept vás provede přípravou krok za krokem:

Přečtěte si také:

2024-06-14T09:23:55Z dg43tfdfdgfd