VYHLášENá BůčKOVá POMAZáNKA PODLE KLáRY: VONí PAPRIKOU, čESNEKEM A CIBULí A Z FOOD FESTIVALů MIZí JAKO PRVNí

Máte pocit, že koláče a bůček k sobě úplně nejdou? Tak to jste na omylu. Klára Chvojková dělá obojí, a naprosto úžasně. Její bůčková pomazánka bývá na food festivalech vyprodaná během dopoledne a její chodské koláče chutnají jako od babičky. 

Chodské koláče od Kláry

Pekařka Klára Chvojková, která je známá pod značkou Nesu koláč, se proslavila hlavně svými chodskými koláči zdobenými šlehačkou, s nimiž slaví úspěchy na různých food festivalech po celé republice, ale můžete si je objednat i na jejím facebookovém profillu Nesu koláč

Klára pochází ze západních Čech, stejně jako chodské koláče, tak není nijak překvapivé, že má k této regionální specialitě blízko. „Chodské koláče znám celý život, měli jsme je na všech větších rodinných oslavách a setkáních. Podle vyprávění vím, že byly i na svatbě mých rodičů,“ řekla Topreceptům Klára

Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví

Cesta k Nesu koláč

K myšlence začít péct koláče na zakázku a ke vzniku značky Nesu koláč však vedla ještě dlouhá cesta. „Nemůžu říct, že bych ráda pekla nebo vařila od dětství, vždy jsem byla spíše strávník než kuchařka. V pubertě jsem dokonce měla období, kdy jsem byla naopak pyšná na to, že vařit neumím. Že jediné, co zvládnu uvařit, je voda na čaj nebo na párky. Hodně se toho změnilo na mé první brigádě. Zde jsem i pomáhala v kuchyni naprosto úžasné kuchařce Haničce. Ta mi předala nesmírně mnoho znalostí a vlastně mi ukázala základy vaření,“ vzpomíná Klára. 

10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou

Recept na koláče od babičky

Nakonec ale nastal okamžik, kdy se Klára rozhodla naučit se péct to, co měla vždycky nejraději, a to chodské koláče. „Zkoušela jsem nejdřív recept od babičky Růženky zjistit po telefonu, ale nedokázala jsem to pochopit. Vyrazila jsem za ní a celý den jsme strávily pečením. Vše mi ukázala krok za krokem. Užily jsme si skvělý den se a od té doby jsem mohla zkoušet náš rodinný recept i v Praze,“ vypráví Klára. 

Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost

Přinesla jsem koláč

Když už Klára koláče zvládala, bylo jí líto zůstat jen u domácího pečení, rozhodla se proto vyzkoušet štěstí na nějakém food festivalu.  A protože měly její koláče úspěch, objíždí od té doby festivaly a různé akce a doufá, že si třeba někdy otevře vlastní podnik. Potkat se s ní můžete třeba na Apetit pikniku. 

Své koláče a další pochutiny připravuje pod značkou Nesu koláč, museli jsme se proto Kláry zeptat, jak ji tento název napadl. „Název vznikl náhodou, když jsem kamarádovi nesla čerstvě upečený koláč. Dala jsem ho do bílé dortové krabice a přišlo mi líto, že nikdo v MHD nebude vědět, co v té krabici je. Popsala jsem ji tedy fixem, aby každý věděl, že Nesu koláč.“

Postupně se nabídka začala rozšiřovat o Nesu víno a pravidelně v prosinci i o Nesu vaječňák

Vyzkoušeli jsme grilované bůčkové spirály. Marináda s medem zajistí křupavou krustu, na grilu jim stačí pouhých 10 minut

Bůčková pomazánka podle Kláry

Kromě chodských koláčů ke Kláře neoddělitelně patří i její legendární bůčková pomazánka Nesu bůček. Tu začala dělat hlavně proto, aby mohla nabídnout i nějakou slanou alternativu a dnes je o ni na různých food akcích snad ještě větší zájem než o koláče. A tak jsme byli rádi, když se Klára s námi o recept na její bůčkovku podělila. Už jen proto, že jak sama říká „Čím víc bůčku, tím víc lásky.“ A jak ji tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 1/2 až 1 kilo bůčku (vepřového boku bez kosti), 100 až 200 g sádla (pokud je bůček prorostlejší, můžete sádla ubrat), 4-6 cibulí, rostlinný olej, sůl, pepř, kmín celý, sušený i čerstvý česnek a pálivou, sladkou i uzenou papriku.

K podávání: nakládané okurky, červenou cibulku a chléb podle vašeho výběru (nejlépe cibulový nebo škvarkový, pomazánka je ale výborná i s obyčejnou šumavou) 

  1. Jako první si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na větší kusy. Počet se odvíjí od velikosti papiňáku i množství masa. Cibulí byste měli pokrýt kompletně celé dno do dvou centimetrů výšky. U bůčku i sádla si odkrojte celou kůži vcelku a dejte ji stranou. Následně bůček i sádlo nakrájejte na větší kusy.
  2. Cibuli pak nechte v papiňáku zesklovatět na oleji společně s celým kmínem. Poté postupně přidávejte nakrájený bůček a sádlo a míchejte. Přidejte velkou hrst oloupaného česneku vcelku. Chviličku za stálého míchání restujte. Jako poslední přidejte kůži vcelku a vše zalijte horkou vodou, aby bylo vše ponořené.
  3. Nakonec přidejte koření podle chuti - pepř, sůl, sušený česnek a tři druhy papriky (sladkou, uzenou a pálivou). Pokud si nejste jisti, není problém pomazánku dochutit po dovaření. 
  4. Zavřete papiňák a nechte aspoň 1,5 hodiny vařit. Nejprve vařte na nejvyšší stupeň, pak teplotu stáhněte a ještě povařte. V polovině vaření můžete maso zkontrolovat a případně přilít trochu vody. To, že je hotovo, poznáte tak, že cibule i česnek jsou kompletně rozvařené a maso se snadno rozpadá.
  5. Pokud nemáte papiňák, můžete na přípravy pomazánky využít pomalý hrnec nebo  můžete směs dát do pekáčku a péct v troubě při teplotě 180 °C asi 2-3 hodiny. 
  6. Vyndejte kůži, pouze pokud na ní je trochu masa, tak ho sundejte a dejte zpět do hrnce. V hrnci by měla zůstat asi tak polovina vody oproti tomu, kolik jste měli na začátku. Směs můžete lehce rozmixovat tyčovým mixérem, stačí ji ale jen rozmíchat vařečkou. Pak ji přelijte do misky, zavařovací sklenice nebo jakékoliv jiné nádoby a nechte ztuhnout v ledničce.
  7. Hotovou pomazánku namažte na váš oblíbený chléb. Posypejte solí a ozdobte buď kouskem nakládané okurky nebo na kousky nakrájenou červenou cibulkou. 

Na fotografie Klářiných úžasných dobrot se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Náš tip: Pokud patříte k milovníkům bůčku, určitě se vám bude líbit i tento nakládaný, který si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Přečtěte si také:

2024-06-15T05:42:09Z dg43tfdfdgfd