UMěNí SE OMLUVIT I SILNá MOTIVACE PřISPíVAJí K EMOčNí INTELIGENCI: 8 ZNAKů, JAK SI VYZKOUšET, žE JI MáTE

Zvládat své emoce a také emoce druhých lidí je někdy pořádně těžké. Nevíte přesně, jak naložit s tím, když je někdo vedle vás smutný, naštvaný nebo agresivní? Jak ještě nepřilévat olej do ohně? Někdy si člověk neví rady ani s vlastními emocemi, jak je zpracovat a zvládnout se o sebe postarat v těžkých emočních chvílích, natož jak reagovat na jiné. Péče o sebe a své emoce je znakem vysoké emoční inteligence.

Co je to emoční inteligence?

Schopnost pojmenovat a také zvládat své emoce stejně jako emoce druhých lidí. Využíváte je při řešení problémů a při pomoci ostatním řešit jejich problémy. Lidé s vysokým EQ (emoční inteligencí) jsou velmi přitažliví. A proč taky ne, je s nimi snadné navázat kontakt a vztah, umí číst takzvaně mezi řádky. Rozumí pocitům druhých, umí je přijmout a pochopit. “Emoční inteligence je jednou z nejžádanějších dovedností a skládá se ze tří klíčových složek: sebeuvědomění, seberegulace a mezilidské dovednosti,” popisuje ve svém článku pro psychologytoday.com doktorka Melanie McNally, klinická psycholožka a koučka.

Jste také takovým člověkem? Tyto znaky potvrzují, že máte vysokou emoční inteligenci.

Prokazuji empatii

Projevuji druhým empatii, protože umím porozumět myšlenkám a pocitům druhých lidí. Umím se do nich vcítit a prožít jejich starosti a problémy. Vyslechnu je, nabídnu radu, ale nesnažím se je soudit, nálepkovat nebo dokonce odsuzovat, když jejich radu nepřijmu.

Mohlo by se vám líbit

Jak poznat, že máte vysokou emoční inteligenci: Sledujte tyto tři znaky

Emoční inteligence, někdy také emoční kvocient, je ukazatel, který hodnotí schopnost zacházet s vlastními emocemi, ale také schopnost komunikace a empatie vůči ostatním lidem. V některých případech je vysoká emoční inteligence dokonce i určitým ukazatelem úspěchu. Máte vysokou emoční inteligenci i vy? Sledujte tyto 3 znaky.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Dám si pauzu, když cítím, že je to třeba

Když jsou emoce vyhrocené, lidé jednají často pod tlakem a říkají nebo dělají věci, které tak ve skutečnosti nemusí myslet. Lidé s vysokou emoční inteligencí umí v takové chvíli udělat pauzu a vše pečlivě promyslet. Uklidnit své emoce, uchránit sebe i druhé nepříjemných důsledků a důkladně si připravit, co skutečně říct a jak celý konflikt nebo situaci zvládnout.

Umí pracovat s kritikou

Kritika je v dnešní době velmi ožehavé téma a i když lidé říkají, že jim nevadí a umí ji zvládnout, ne vždycky tomu tak je. Lidé s vysokou emoční inteligencí umí přijímat a také pracovat s kritikou. Berou ji pozitivně, jako příležitost se něčemu naučit, vzít si z toho to, co mohou zlepšit. Poté se o změnu skutečně snaží, rozhodně ji "nenechají vyhnít".

Mohlo by se vám líbit

Toto jsou 4 znaky, že máte vysokou emoční inteligenci

Emoční inteligence je schopnost porozumět, vyjádřit a ovládat své vlastní emoce a také rozumět emocím druhých lidí. Tato schopnost významně ovlivňuje mezilidské vztahy, pracovní úspěchy a celkovou kvalitu života. Při dnešním životním stylu, který je často uspěchaný a plný stresu, je emoční inteligence stále více ceněná.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Umí druhé pochválit

Lidé s vysokou emoční inteligencí druhé často chválí. A dělají to velmi rádi! Podobně jako kritika, i pochvala je velmi důležitá. Projevit druhým uznání, poděkovat jim za jejich práci, říct jim, děláte to dobře, to jsou věci, které lidé s emoční inteligencí umí a velmi často dělají.

Jsou autentičtí

Lidé se dnes často zamýšlejí nad tím, co o nich řeknou druzí, jak je vidí, co si myslí. Lidé s vysokou emoční inteligencí jsou autentičtí. Říkají to, co si skutečně myslí, jak se cítí a nad čím přemýšlí. Samozřejmě tak, aby druhého nezranili, ale drží se pevně svých zásad a hodnot.

Jsou motivovaní

Motivace je velmi dobrý hnací motor pro spoustu z nás, lidi s vysokou emoční inteligencí nevyjímaje. Touha na sobě pracovat, zlepšovat se a mít svůj život absolutně pod kontrolou je těmto lidem vlastní. Odměnou jsou jim pak peníze, uznání či spokojený život, kde se plní sny.

Mohlo by se vám líbit

Test emoční inteligence: Pomocí pár otázek odhalíte, jak vysoká je ta vaše. Jste mistr empatie, nebo necita

Ve světě, který se stále rychleji rozvíjí a je plný nároků a výzev, se inteligence stala cennou měnou. Nicméně, existuje ještě jedna forma inteligence, která hraje zásadní roli ve zvládání těchto výzev a dosažení opravdového úspěchu - emoční inteligence. Emoční inteligence, často nazývaná EQ (Emotional Quotient), je schopnost rozpoznat, porozumět a efektivně se vyrovnat se svými vlastními emocemi a emocemi ostatních.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Jasně se vyjadřují

Bohatá slovní zásoba, absence touhy druhé zesměšnit nebo jim ublížit, snaha vést konstruktivní dialog. Lidé s vysokou emoční inteligencí umí komunikovat s každým. Jsou ozdobami společnosti, protože jejich schopnost mluvit o spoustě věcí z nich dělá dobré společníky.

Umí se omluvit

Umění omluvit se vyžaduje sílu, odvahu a také určitě dostatek sebereflexe. Každý člověk dělá chyby a je omylný. Důležitým faktem je přiznat chybu, nemlžit a za své činy se omluvit. Je to známkou vyzrálosti a vysoké emoční inteligence. Není to slabost, ale upozadění svého ega a projev toho, že si druhého vážíte.

Emoční inteligenci se učíte už od dětství a vzorem vám jsou i vaši rodiče. Nemusí tomu ale tak být vždy. Přečtěte si příběh paní Andrey, v níž rodiče vypěstovali strach a úzkost. 

 

Související články

2024-06-27T03:26:01Z dg43tfdfdgfd