TOXICKá šťOUCHADLA NA BRAMBORY STRAší NěMCE. VýROBCE STáHL Z PRODEJE 17 PRODUKTů DO KUCHYNě

V Německu padlo varování před karcinogenním náčiním do kuchyně, které může zapříčinit rakovinu. V několika spolkových zemích bylo staženo 17 produktů značky od Alpina Nylon Kitchen Accessories od nizozemského výrobce A.I.&E., informoval Federální úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin. Na případ upozornil německý deník Bild.

Na seznam zakázaných výrobků se dostaly nástroje jako šťouchadla na brambory, děrované lžíce nebo špachtle. Při jejich používání by se do potravin mohlo dostat škodlivé množství karcinogenních látek, varuje německý web Bild. Mezi rizikové příslušenství patří i výrobky z černého plastu.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate prolomila dlouhou dobu mlčení po diagnóze rakoviny. Její vzkaz dojímá

Konkrétně se jedná o 17 produktů se značkou Alpina Nylon, které s okamžitou platností jejich nizozemský výrobce A.I.&E. stahuje z prodeje. Uvolňování primárních aromatických aminů u těchto produktů je totiž vyšší, než povolují předpisy. V pondělí to společnost oznámila prostřednictvím portálu Federálního úřadu pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin.

Tyto produkty se od ledna 2021 prodávaly v několika spolkových zemí v Německu – v Severním Porýní-Vestfálsku , Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Berlíně, Hesensku, Sasku a Šlesvicku-Holštýnsku. Odborníci varují, že by se náčiní nemělo používat. Proto vyzývají zákazníky, co si jej zakoupili, aby ho vrátili do obchodu nebo se ho zbavili.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

2024-06-11T12:49:28Z dg43tfdfdgfd