TEST: POCKETBOOK INKPAD COLOR 3 – KOUZELNé BARVY TAM, KDE BYLA DříV JEN šEDá

Barevné čtečky s elektronickým inkoustem jsme doposud brali jako tak trochu marginální segment trhu, ale to se s příchodem InkPadu Color 3 mění. Tato čtečka je totiž vynikající ve všech ohledech a přítomnost barevné vrstvy neruší při čtení černobílého textu.

Displej pro časopisy i knihy

Hlavní inovací InkPadu Color 3 je nejnovější barevná vrstva Kaleido 3, která oproti předchozí verzi přináší vyšší barevné rozlišení 702 x 936 bodů a lepší barevnou saturaci. Vyšší rozlišení je výhodou jak při čtení barevných časopisů a komiksů, tak při čtení černobílého textu. Barevné pixely jsou totiž o třetinu menší a nejsou na pozadí černobílého textu tak znát, jako v případě starších barevných čteček s nižším rozlišením a většími body.

Barevný displej Kaleido 3 má v tomto případě viditelně lepší barvy i jemnější detaily. S rozlišením 150 DPI a 4 096 barevnými odstíny vypadají kresby dostatečně jemně, hrany barevných přechodů jsou přesné a barevné výplně jsou konzistentní bez okem viditelných teček nebo jiných rušivých prvků. Nezaznamenali jsme problémy s koexistencí černobílého textu vedle barevných částí.

7,8” displej má kromě barevné vrstvy i klasickou černobílou vrstvu s jemnějším rozlišením 1 404 x 1 872 bodů a 16 stupni šedé. Obě vrstvy jsou umístěny nad sebou, což znamená, že při čtení černého textu není bílé pozadí tak čisté, jako u pouze černobílých čteček, ovšem tento problém je mnohem méně znatelný než u minulé verze PocketBook Color 2 a o dvě třídy lepší než v první verzi PocketBook Color. Drobné barevné pixely nejsou okem téměř vidět, vystupují až na detailních fotografiích.

Nový displej, staré tělo

Kromě displeje je čtečka PocketBook InkPad Color 3 téměř shodná s minulým modelem InkPad Color 2, jehož recenzi najdete zde. Má stejné rozměry, stejnou hmotnost i výbavu v podobě SmartLight podsvícení a integrovaného reproduktoru. Stejně tak podporuje čtení textového dokumentu povedeným automatickým hlasem Katka a umožňuje připojení externího reproduktoru nebo sluchátek prostřednictvím Bluetooth. Na pláži nebo v koupelně oceníte vysokou odolnost vůči vodě na úrovni IPX8. Stejná je i 32GB kapacita interního úložiště, které nejde rozšířit paměťovou kartou.

Výdrž na baterii

PocketBook Color 3 má akumulátor o stejné kapacitě 2 900mAh, který zvládne bezpečně udržet čtečku při životě přes 30 hodin aktivního podsvícení a i při pohádkové dovolené, kdy budete moci každý den číst dlouhé hodiny, vydrží na jedno nabití celý týden. Samozřejmě záleží na intenzitě podsvícení. Při občasném používání zvládne InkPad Color 3 na jedno nabití i měsíc.

Odezva a ergonomie

Čtyřjádrový procesor v kombinaci s 1 GB RAM čtečce zajišťuje plynulý chod a příjemně rychlou odezvu. Reakce jsou ve většině případů okamžité, odezva na přechod na domovskou stránku zabere cca sekundu, kniha z interní knihovny se otevře za 1,7 sekundy, posun mezi stránkami zabere jen půl sekundy. Ze spánku se čtečka probere za cca pět sekund. Celkově jsme s rychlostí a odezvou čtečky byli velmi spokojeni.

Tělo čtečky je s ohledem na 7,8” úhlopříčku displeje poměrně kompaktní, rámečky okolo displeje mají tloušťku jen sedm milimetrů a čtečka se tak stále vejde do většiny kapes. S hmotností 275 g ji lze snadno udržet v ruce i při delším čtení.

Ovládací tlačítka jsou umístěna na spodní straně zařízení a opět bychom u nich ocenili lepší označení, symboly nejsou moc vidět a barevné podkreslení nebo podsvícení by jim slušelo. Plastová záda čtečky jsou perforovaná, takže čtečka neklouže v ruce a dobře se drží. 

2024-04-26T09:14:39Z dg43tfdfdgfd