5 BARVY, KTERé NIKDY NEJDE SLADIT S šEDOU PODLE DESIGNéRů

Šedá je jednou z nejčasovějších barevných možností, která funguje jako neškodný neutrální odstín v mnoha stylech interiérového designu. I když je šedá dekorace všestranná a může být kombinována s různými odstíny, odborníci říkají, že existují určité barvy, které by nikdy neměly být kombinovány se šedou, aby se co nejlépe využilo tohoto chladného neutrálu.

“Šedá slouží jako všestranná neutrální základna, která umožňuje, aby ostatní barvy a prvky prostoru vynikly,” vysvětluje Tamara Fitton, designérka LUXE od Andrew Henry Interiors.

Barva tradiční přední dveře Nicole Kidman je ohromující – odborníci říkají, že stín přidává hodnotu vašemu domovu

“Ale při kombinaci dalších barev se šedou je třeba zvážit některé věci. Jasné barvy vedle šedé mohou vytvořit vizuálně šokující efekt, zatímco zemitá tóny nemusí poskytovat dostatečný kontrast, což má za následek celkově nevýrazný vzhled.

Abyste se dostali správným směrem se svými myšlenkami na šedé místnosti, níže jsme se sešli s kombinacemi barev, které byste měli při používání šedé jako hlavní barvy vyhnout.

Mějte na paměti, že každý z těchto nápadů závisí na konkrétním odstínu šedé, se kterým pracujete. Jako obecné pravidlo barev, klasické studené šedé nejlépe ladí s teplými tóny, zatímco teplejší šedé jsou vhodnější pro kombinaci s chladnými tóny.

“Při kombinaci dvou barev musíte zvážit intenzitu, saturaci a odstíny,” vysvětluje designérka interiérů Trish Knight, spoluzakladatelka Knight Varga Interiors. “Například kombinace studené šedé s teplým tónem, jako je oranžová, nebo teplé šedé s chladným modrým by byla nekonzistentní. Příliš sytá a výrazná barva by přehlušila jemnou šedou, ale jemnější barva s menším kontrastem by vytvořila lepší rovnováhu.”

TEPLÉ NEUTRÁLNÍ BARVY

Jelikož je šedá často studeným neutrálním odstínem, říkají odborníci, že kombinování ji s neutrálními tóny s teplým nádechem nemusí vytvářet harmonický barevný schéma. Pokud je studená šedá základem vašeho neutrálního barevného schématu, volte dekoraci s neutrálními tóny, které mají chladný nádech, abyste vytvořili souvislé barevné

schéma.

“Při uvažování o kombinacích barev, které zahrnují šedou, je klíčové si uvědomit, že ne vždy musí být teplé barvy kombinovány s ní,” říká designérka interiérů Eugenia Triandos z Hibou Design & Co. “Šedá obvykle nese studený tón, a začlenění teplých tónů, jako je žlutá nebo béžová, může nechtěně tento studený dojem zesílit.”

BÍLÁ

Kombinace šedé s bílou může být příliš přísná s vysokými úrovněmi kontrastu, jak vysvětluje zástupce značky Farrow & Ball, Patrick O’Donnell: “Zkuste se vyhnout kombinaci šedé s příliš čistými a ostrými bílými, protože to může působit příliš temně, zejména v místnostech.”

Výměna silných bílých odstínů za bílé s jemnými nádechy vytvoří mnohem jemnější vzhled. “Podívejte se na bílé s trochou barvy,” pokračuje Patrick.

Pokud má šedá, se kterou pracujete, mírné teplé zbarvení, jako je béžová, můžete ji kombinovat s teplými bílými barvami. “Něco jako Matchstick nebo Joa’s White bude fungovat skvěle, protože první má trochu žluté a druhé trochu červené,” radí Patrick.

ŠEDÁ NA ŠEDOU

“Obvykle se snažím nespojovat různé odstíny šedé bez přidání kontrastní barvy,” říká designérka interiérů Kathy Kuo. “Pokud máte v místnosti příliš mnoho šedé, může to mít poněkud zamlžený efekt.”

Abyste zajistili, že vaše barevné schéma šedé bude vypadat zajímavě, ujistěte se, že zahrnuli výraznou barvu. “Pokud milujete myšlenku používání šedé jako neutrálu, zkuste světlejší odstín a ujistěte se, že máte v motivu také kontrastní barvu – tmavě modrá, šedozelená a růžová jsou nádherné s různými odstíny šedé,” pokračuje Kathy.

ŽIVÉ ORANŽOVÉ NEBO ČERVENÉ

“Živé oranžové nebo silné červené se mohou zdát šokující ve spojení se šedou,” říká designérka interiérů Nadia Watts z Denveru. “Šedá se nejlépe hodí s nepřímými barvami. Vyberte si barvu, která je kombinací barev, jako je růžová, fialová nebo tmavě modrá.

Pokud chcete do svého barevného schématu se šedou zahrnout oranžové nebo červené tóny, existují způsoby, jak to udělat, ale je důležité zvolit správný odstín a saturaci. “Oranžová s trochou hnědé se lépe hodí ke šedé než jasná citrusová oranžová,” pokračuje Nadia. “Namísto jasně červené si vyberte jemnější červenou, růžovou, hnědou nebo bordó.”

HNĚDÁ

Při návrhu barevného schématu se šedou někteří designéři vyhýbají používání hnědé barvy. Ačkoli tyto dva odstíny se nutně nesrážejí, výsledek místnosti plné hnědých a šedých může působit mdlým a bez kontrastu.

“Jako pravidlo bych se vyhnul kombinaci hnědé a šedé,” říká designérka Trish Knight. “Oba odstíny mohou být příliš zemité a společně příliš kalné; když jsou použity společně, není dostatečný kontrast ani zájem.”

Místo toho volte světlejší neutrální tóny, pokud pracujete s tmavou šedou, abyste vytvořili určitou úroveň kontrastu, nebo si vyberte jemnou barvu, jako je růžová v odstínech země, pokud pracujete s světlou šedou. Kombinace světlých a tmavých odstínů přidá hloubku prostoru a zabrání tomu, aby barevné schéma působilo ploše.

Jelikož je šedá neutrální barva, obvykle se hodí k většině odstínů. Je to jen otázka zvážení konkrétního odstínu šedé, když se rozhodujete, které barvy kombinovat nebo které kombinace vyhnout. Pro studené odstíny šedé pokračujte s chladnými tóny v zbytku barevného schématu a naopak pro teplé odstíny šedé. Vždy si pamatujte také na zavedení

kontrastu i v barvách zdůraznění, aby se zajistilo, že barevné schéma se šedou nebude působit ploše.

Zdroj: Homes&Gardens

Zůstaňte v obraze na naší stránce na Facebooku.

Tento obsah byl přeložen pomocí AI.

O post 5 barvy, které nikdy nejde sladit s šedou podle designérů apareceu primeiro em DecorStyle.

2024-05-07T00:26:23Z dg43tfdfdgfd