SVATEBNí šATY HVěZD STARéHO HOLLYWOODU: RITA HAYWORTH SE NEBáLA MODRé, MARILYN MONROE VYPADALA JAKO úřEDNICE

Grace Kelly

Svatební šaty, v nichž se Grace Kelly v roce 1956 provdala za monackého knížete Rainiera III., jsou možná nejznámějšími svatebními šaty všech dob. Navrhla je Helen Rose, kostýmní návrhářka z Metro-Goldwyn-Mayer studia, a tyto šaty byly ztělesněním královského glamouru. Byly vyrobeny z 25 metrů hedvábného taftu, 100 metrů hedvábného tylu a zdobila je benátská krajka. Vlečka měřila 3,5 metru a Grace Kelly v těchto šatech vypadala opravdu královsky. Klasický model, který ve svůj den D oblékla, je v určitých prvcích dodnes inspirací pro mnohé návrháře.

Foto: Profimedia

Elizabeth Taylor

Svatebních šatů si legendární herečka užila dosyta. Vdávala se totiž celkem osmkrát a jednoho ze svých manželů si dokonce vzala dvakrát. Při prvním sňatku v roce 1950, kdy si brala Conrada Nickyho Hiltona, zazářila v modelu, který střihově nápadně připomíná šaty Grace Kelly. A není divu, navrhovala je totiž stejná osoba – a sice Helen Rose. O pár let později tedy tak trochu vykradla samu sebe. I když zřejmě navrhovala v souladu s tehdejšími trendy, které se během několika let asi nestihly změnit. V roce 2013 se šaty po slavné herečce vydražily za v přepočtu 3,7 milionu korun.

Foto: Profimedia

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Marilyn Monroe

Americká herečka se vdávala celkem třikrát a pokaždé se její svatební šaty nesly v jiném duchu. Velkou pozornost na sebe strhla modelem, který oblékla při uzavření v pořadí druhého sňatku v roce 1954, kdy si brala sportovní hvězdu Joea Di Maggia. Poněkud neobvyklou volbou byl totiž tmavě čokoládový vlněný kostýmek s bílým hermelínovým límečkem. Herečka si ho ovšem sama nevybrala, svatba byla naplánovaná narychlo, a tak si do obchodu pro oděv poslala někoho jiného.

Foto: Courtesy Everett Collection

Rita Hayworth

Rita Hayworth, jedna z největších hvězd Hollywoodu, se provdala za prince Alyho Khana v roce 1949. Její svatební šaty byly velmi elegantní, ale na svou dobu i nekonvenční a odvážné, protože měly modrou barvu. Model od Dioru se vyznačoval jednoduchým střihem s dlouhým rukávem. Šaty byly zhotovené z hedvábného saténu a doplňoval je klobouček.

Foto: Profimedia

Mia Farrow

Když si americká modelka a herečka v roce 1966 brala Franka Sinatru, šlo o menší, a hlavně tajnou událost v Las Vegas. Sinatra se totiž ženil už potřetí a Mia byla dokonce mladší než dvě z jeho dětí. Skromnosti celého aktu tedy odpovídaly i minimalistické šaty, které odrážely módu tehdy velmi populární subkultury mod. Ta zahrnovala pánské střihy, boty bez podpatku nebo jen s nízkým podpatkem, minimum make-upu nebo třeba zkracující se sukně. Mia Farrow se touto módou inspirovala nejen v běžném životě, ale i při výběru svého svatebního oblečení, které bylo tvořené jednoduchým bílým kostýmkem. Dodala tak odvahu mnohým nevěstám, které nesouzněly s trendem objemných svatebních šatů a šlehačkových sukní, aby se nebály svatební úbor vybírat podle svých preferencí.

Foto: Profimedia 

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroje: Denik, BusinessInsider, Theweddingsecret, Thewed, Stars Insider

Související články

2024-06-14T08:08:44Z dg43tfdfdgfd