POKOJOVKY POROSTOU RYCHLOSTí BLESKU: BABIččINO šKROBOVé HNOJIVO POSTAVí NA NOHY I TY ZUBOžENé

Pokojovky porostou rychlostí blesku: Babiččino škrobové hnojivo postaví na nohy i ty zubožené. Mnohým se může zdát, že tempo růstu jejich milovaných pokojových rostlin je někdy až úzkostlivě pomalé. Co kdyby ale existoval jednoduchý, nečekaný kuchyňský základ, který by mohl nastartovat jejich růst?

A přitom existuje – jde o bramborový škrob, což je zdánlivě obyčejná, ale pro pokojové rostliny možná převratná ingredience. Bramborový škrob, který se obvykle používá při vaření a pečení, může vyživuje rostliny tím, že do půdy pomalu uvolňuje glukózu, kterou využívají jako důležitý zdroj energie.

Proč právě škrob?

Zásobování energií: Rostliny přirozeně ukládají glukózu ve formě škrobu. Přidáním vnějšího škrobu jim poskytnete energetickou dávku připravenou k použití.

Pomalé uvolňování: Na rozdíl od jednoduchých cukrů se škrob rozkládá pomalu, což zajišťuje trvalé uvolňování živin, které rostlinu nezatíží ani nepoškodí.

Foto: Pixabay

Jak používat bramborový škrob pro pokojové rostliny

Začněte tím, že opatrně odstraníte horní 1,5 cm zeminy z květináče tak, abyste nepoškodili kořeny. Poté rovnoměrně posypte odkrytou půdu čajovou lžičkou bramborového škrobu (jde o množství na malý květináč, u větších rostlin doporučuji přidat něco navrch) a opatrně vmíchejte bramborový škrob do čerstvé zeminy. To není nezbytně nutné – klidně požijte i tu původní, pro rostlin však bude určitě lepší ta čerstvá

Promíchání pomáhá zajistit, aby se škrob dobře promíchal a neshlukoval se do nevzhledných hrudek, což umožní jeho lepší absorpci. Po aplikaci půdu lehce zalijte. To nejen pomáhá škrob rozpustit, ale také jej rovnoměrněji rozprostřít po celé půdě. Ujistěte se také, že květináč a půda zajišťují dostatečnou drenáž, aby se zabránilo přemokření rostlin, které může vést k hnilobě kořenů a dalším problémům. To by naopak škrob mohl ještě zhoršit.

 

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/bramborovy-skrob-sazenice-30000311.html, https://www.snadnobydlet.cz/pokojovky-porostou-jako-o-zavod-staci-jim-lzicka-skrobu/

Náhledové foto: Pixabay

The post Pokojovky porostou rychlostí blesku: Babiččino škrobové hnojivo postaví na nohy i ty zubožené first appeared on Naše zahrada.

2024-06-20T23:15:29Z dg43tfdfdgfd