STUDIE: PRAVIDELNá KONZUMACE KáVY MůžE PRODLOUžIT žIVOT, POKUD SE NEPřEKROčí STANOVENá DáVKA

Káva je pro mnohé z nás doslova životabudičem. Neumíme si představit začít bez ní náš den, pro jiné je mléčná káva odpoledním dezertem, pro někoho dokonce i lahůdkou po večeři. Ale často se setkáváme s tvrzením, že káva je ve velkém množství škodlivá. Odpověď jak to je, nám poskytne nová studie.

Dobrá zpráva pro milovníky kávy je, že pravidelná konzumace kávy může nejen zvýšit vaši energii, ale také prodloužit váš život. Pro maximalizaci těchto přínosů bez nežádoucích účinků je však nezbytná umírněnost. Je to podobné, jako s pitím sklenky červeného vína denně.

Mohlo by se vám líbit

Tohle se stane s vaším tělem, když budete pít pivo každý den

Pivo považujeme za národní nápoj a někteří si bez něj nedokáží představit pořádný odpočinek. Pivem rádi zapíjíme vydatný oběd nebo si u něj posedíme s přáteli v hospodě. Ačkoli se v něm nachází spousta zdraví podporujících látek, rizikový je jeho obsah alkoholu. Je škodlivé dát si každý den jedno pivo? A co se stane s vaším tělem, když budete popíjet pivo pravidelně?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Káva je víc než jen ranní rituál, je to oblíbený nápoj s potenciálními zdravotními přínosy. Nová studie odhalila, že pravidelná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění a prodloužením délky života. Stejně jako u mnoha jiných věcí je však zásadní umírněnost. Zdá se, že pití dvou až tří šálků denně je tou správnou volbou, jak využít zdravotních výhod bez negativních vedlejších účinků.

A co ještě káva umí?

Co všechno dokáže káva s vaším tělem, pokud ji budete pít každý den? V první řadě káva posiluje zdraví našeho srdce. Podle studií prezentovaných na výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology je pití kávy, zejména dvou až tří šálků denně, spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění a nebezpečného srdečního rytmu. Platí to pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj. S kávou je pak spojeno i nižší riziko srdečních onemocnění. Vědci analyzovali údaje od více než půl milionu lidí a zjistili, že mírná konzumace kávy je spojena s o 10-15 % nižším rizikem vzniku ischemické choroby srdeční, srdečního selhání nebo úmrtí z jakékoli příčiny. Toto významné zjištění poukazuje na potenciální ochranné účinky kávy na zdraví srdce.

Mohlo by se vám líbit

Vědecké studie potvrzují: Vysoký krevní tlak souvisí s používáním mobilů

Vysoký krevní tlak se ze začátku neprojevuje prakticky žádnými příznaky, o to je záludnější. Naše tělo totiž ničí pomalu a nenápadně. Jeho příčinou může být nejen genetická dispozice, ale dopracujeme se k němu mnohdy svým životním stylem. A nejde jen o skladbu jídelníčku. Vědecké studie dokonce potvrzují, že k hypertenzi může přispět i nadměrné používání mobilních telefonů.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Z nové studie lze tedy vyvodit závěr, že káva prodlužuje délku života. Samozřejmě víme, že délka života se nedá vypočítat (i když vědci prý vyvinuli speciální kalkulačky). U osob s kardiovaskulárním onemocněním byla konzumace dvou až tří šálků kávy denně spojena s nižší pravděpodobností úmrtí. Důležité je, že konzumace kávy nezvyšovala riziko problémů se srdečním rytmem, což je častá obava lékařů.

Kromě kardiovaskulárních účinků je konzumace kávy spojována s nižším rizikem cukrovky 2. typu, depresí a jaterních onemocnění. Tato zjištění naznačují, že zdraví prospěšné vlastnosti kávy jsou široké.

Čtěte také: Kdy je správné pít kávu a jaké množství je pro vaše tělo prospěšné? Rozhodně ji nepijte hned ráno

Jsou lidé, kteří si ani nedokážou představit ráno bez šálku kávy. Jedním z důvodů je možná to, že káva obsahuje stimulant kofein, který dodává tělu energii. Jenže všechny tyto berličky mají obvykle svůj háček. Přečtěte si tedy, kdy je nejvhodnější kávu konzumovat, a jaké množství tohoto lahodného nápoje je pro vás optimální.
Číst více

Vědecké poznatky označují kávu za „nápoj života“

Káva obsahuje více než 100 biologicky aktivních látek, které mohou snižovat oxidační stres a zánět, zlepšovat citlivost na inzulín a posilovat metabolismus. Tyto mechanismy společně přispívají k tomu, že káva chrání srdce.

Velmi důležitý je ale vyvážený přístup ke konzumaci tohoto lahodného moku. „Protože káva může zrychlit srdeční tep, někteří lidé se obávají, že její pití může vyvolat nebo zhoršit některé srdeční problémy. Odtud může pocházet obecné lékařské doporučení přestat pít kávu. Naše údaje však naznačují, že každodenní konzumace kávy by neměla být odrazována, ale spíše zařazena jako součást zdravé stravy pro lidi se srdečním onemocněním i bez něj,“ uvedl doktor Peter M. Kistler, profesor a vedoucí oddělení výzkumu arytmií v Alfred Hospital and Baker Heart Institute v australském Melbourne a hlavní autor studie. „Zjistili jsme, že pití kávy má buď neutrální účinek - což znamená, že neškodí - nebo je spojeno s přínosem pro zdraví srdce.“ Profesor Peter Kistler tedy zdůrazňuje, že pití kávy je obecně bezpečné, ale lidé by neměli zvyšovat její příjem nad míru, která jim vyhovuje. Pití většího než prospěšného množství může vést k úzkosti a nepříjemným pocitům, které převáží nad pozitivními účinky.

Mohlo by se vám líbit

Máte úzkosti a býváte často podráždění? Možná vám chybí tento důležitý minerál

Chytají vás v noci nepříjemné křeče do lýtka nebo býváte často unavení, podráždění a trpíte na bolesti hlavy? Nebo vás snad trápí úzkosti? Veškeré tyto příznaky mohou být způsobeny nedostatkem hořčíku v těle. Přečtěte si, proč je tak důležitý a jak ho rychle doplnit.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Umírněnost je klíč

Přestože jsou přínosy kávy zřejmé, je důležité konzumovat ji s mírou. Pití dvou až tří šálků denně je ideální pro maximalizaci zdravotních přínosů bez nežádoucích účinků. Nadměrné konzumaci, zejména pokud vede k nervozitě nebo úzkosti, je třeba se vyhnout.

Vychutnejte si svůj nápoj

Pro milovníky kávy je studie z března letošního roku uklidňující. Pravidelná konzumace kávy může být součástí zdravého životního stylu, přinášet řadu zdravotních výhod a zvyšovat délku života. Jako vždy platí, že individuální tolerance se liší, a proto je důležité naslouchat svému tělu. Pro ty, kteří se obávají přídavných látek, jež jsou v kávě obsaženy, je třeba poznamenat, že tyto studie nekontrolovaly dietní faktory, jako jsou smetana, mléko nebo cukr. Zachování co nejjednoduššího způsobu přípravy kávy by mohlo pomoci zachovat její zdraví prospěšné účinky.

Na druhou stranu zajímavé je, že příznivé účinky se shodovaly u různých druhů kávy, ať už mleté nebo instantní, s kofeinem nebo bez kofeinu. Káva s kofeinem však vykazovala významnější přínosy v prevenci problémů se srdečním rytmem.

Pravidelná konzumace 2 až 3 šálků kávy denně může významně prospět zdraví srdce a může přispět k dlouhověkosti. Je však nezbytné užívat kávu s mírou, aby se předešlo případným negativním účinkům. Uvařte si tedy šálek kávy a vychutnejte si ho s vědomím, že je to nejen příjemný rituál, ale také vstupenka ke zdravějšímu a delšímu životu.

Ke kvalitě života přispívá nepochybně i dodržování spánkového režimu a kvalitnější spánek. Jak na hluboký spánek radí himalájský mistr v našem článku.

Mohlo by se vám líbit

"Žvýkání je jedna z největších dietních chyb, které můžete udělat," říká výživový poradce Michal Šetina

Všichni známe reklamy, kde je doporučeno žvýkání po každém jídle. Výživový poradce Michal Šetina nás ale nyní vyvede z omylu, protože podle něj se jedná o jednu z největších dietních chyb, které můžete udělat. Proč se nedoporučuje žvýkání po jídle, pokud hubnete anebo zhubnout chcete?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-06-24T03:29:44Z dg43tfdfdgfd