SPíTE SE PSEM V POSTELI? DBEJTE NA HYGIENU, NASTAVTE SI PRAVIDLA A NEDěLEJTE úSTUPKY

Milovníci psů se svými čtyřnohými parťáky rádi sdílejí i prostor pro spaní a dá se s jistotou říct, že je tahle záliba vzájemná. Chemie mezi psy a jejich páníčky je nepopiratelná, společný spánek si díky tomu užívají obě strany. Přesto možná narážíte i na mnohé nevýhody.

Jestli jste někdy měli v posteli psa přes noc, pravděpodobně jste na vlastní kůži vyzkoušeli, že to může váš spánek významně ovlivnit. A nezáleží tolik na tom, zda jste ten, ke kterému se pes urputně tiskne svým hřbetem, anebo ten, kterého rázně vystrkuje nataženýma nohama z postele.

K nepohodlí samozřejmě přispívají i další faktory, jako je počet lidí a domácích mazlíčků, velikost domácího mazlíčka, velikost postele… Vše se musí synchronizovat. Pokud se probouzíte svěží a přes den nebýváte unavení, je váš pes pravděpodobně skvělým parťákem na společné spaní. Gratulujeme! Teď se ale pojďme zaměřit na ty, kteří to štěstí nemají a jsou utiskováni.

Jak se společně vyspat v klidu

Pokud sdílíte postel s někým jiným, je důležité, aby souhlasil s uspořádáním spánku. V případě psa se to může zdát jako nemožný úkol, můžete ale zajistit alespoň těchto pár věcí:

  • Naučte psa čekat na povolení, že může jít do postele. Stejně tak by měl také uposlechnout váš povel, že má z postele odejít.
  • Držte se svých pravidel – pokud nechcete psa na polštáři nebo pod peřinou, nedělejte žádné ústupky a prostě ho tam nepusťte.
  • Dbejte, aby měl pes všechna potřebná očkování a ošetření proti parazitům. Před spaním ho kontrolujte a nepouštějte ho do postele špinavého.
  • Měňte častěji povlečení a prostěradla.
  • Při výběru ložního prádla počítejte s tím, že pes vás bude pravděpodobně zahřívat.
  • Když narazíte na problém, obraťte se na veterináře nebo profesionálního trenéra psů (závisí na povaze problému).

Podívejte se také, jak se vyspat v horku:

Kdy psa do postele nepouštět?

I když byste si vy nebo třeba vaše děti moc přáli mít psa přes noc v posteli, jsou případy, kdy to není vhodné.

  • Pokud máte zdravotní problémy vy nebo váš pes (můžete se zeptat svého lékaře, zda je společné spaní v posteli bezpečné).
  • Pokud je pejsek ve vaší domácnosti nově.
  • Pokud se hodně pohybuje, chrápe nebo je velký ‚slintač‘.
  • Pokud máte obecně problémy s nočním buzením.
  • Pokud máte agresivního a dominantního psa, u kterého hrozí, že vás nebo děti kousne. Myslete také na to, že někteří psi nejsou běžně agresivní, ale mohou se agresivně zachovat při leknutí, když je například zalehnete.
  • Pokud máte těžké alergie.
  • Pokud máte vy nebo pes otevřenou ránu.
  • Spaní psa v posteli se spíše nedoporučuje v případě dětí, a to kvůli náchylnosti dětí na onemocnění, zmíněnému riziku kousnutí od psa a podobně.

Přečtěte si také: Chraňte psa před klíšťaty. Jak krvelačné parazity správně a bezpečně odstranit

Pro mnoho lidí emocionální výhody spaní se psem převažují nad negativy. Vše záleží na vaší volbě – zvažte vliv na zdraví své i vašeho psa a na kvalitu spánku. Problémy a obavy řešte s lékařem nebo veterinářem.

Zajímavosti podpořené výzkumem

  • Průzkum z roku 2018 mezi dospělými ženami ukázal, že pes v posteli je spojen s pohodlím a bezpečím více než spánek s jinou osobou nebo kočkou. Zvláště pak pro lidi, kteří jsou většinu dne osamělí nebo oddělení od svého psa.
  • Domácí mazlíčci pomáhají mírnit stres a úzkost. Podporují sociální a emocionální spojení, což může ovlivnit náladu a celkové duševní zdraví. Studie z roku 2012 ukázala, že interakce mezi lidmi a zvířaty mohou prospívat faktorům souvisejícím se stresem, jako je hladina kortizolu, tepová frekvence a krevní tlak.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznáme, že je náš pes alergický? Psí alergie jsou častější, než si myslíme

  • Existují omezené důkazy, které ukazují, že domácí mazlíčci mohou svým páníčkům pomoci také se snížením agresivity, posílením empatie, zlepšením důvěry v ostatní atd. Studie z roku 2016 naznačuje, že pro lidi s dlouhodobými duševními problémy by domácí zvířata měla být považována za hlavní zdroj podpory.
  • Studie z roku 2020 ukazuje, že spaní se psem zvyšuje pohyb člověka, který se zvířetem postel sdílí. To může potenciálně narušit spánek, dotyční si ale zřídka pamatují, že se probudili kvůli pohybu psa. Výzkum byl proveden na velmi malém vzorku žen a nemusí se vztahovat na širší populaci.

Bojíte se, že vám pes spící s vámi v posteli bude vyjadřovat svou nadvládu? Neexistuje žádný důkaz, který by podporoval teorii, že když necháte svého psa v posteli, bude se cítit dominantně. Někteří psi vrčí nebo štěkají, když se přiblížíte k posteli, protože mohou spací místo považovat za území, které je třeba hlídat. Správným a důsledným tréninkem se ale dá tohoto zvyku zbavit.

Spaní v posteli se psem je lepší než spaní s kočkou. Kočky jsou v noci aktivnější, takže mohou být náročnými partnery pro spánek. Mohou si chtít hrát, nebo vás dokonce záměrně probudit.

Další zdroje: healthline.com, vcahospitals.com

2024-06-02T07:06:16Z dg43tfdfdgfd