SBíREJTE CIBULOVé SLUPKY. MůžETE Z NICH VYROBIT POSTřIK I REPELENT

Vyrobit si postřik z cibulové slupky není nic složitého. Navíc se jedná o věc, kterou běžně vyhazujeme nebo v lepším případě dáváme do kompostu. Postřik se dá použít proti různým škůdcům, jako jsou mšice, svilušky a dokonce klíšťata. Jedná se o univerzální produkt, který je ideální pro zahradní rostliny, ale také rostliny pěstované v květináčích. Postřik můžete navíc použít též v domácnosti, když máte problém se škůdci, jako jsou třeba mravenci.

Cibulové slupky jako postřik i hnojivo

Cibulové slupky obsahují spoustu vitaminů a minerálů, jako je železo, vápník a vitamín B. Proto je můžete použít nejenom jako postřik proti škůdcům, ale také jako hnojivo. Železo ovlivňuje růst rostliny a podílí se na procesu fotosyntézy. Vápník, který je také v cibulích obsažený, plní v rostlině řadu důležitých funkcí. Vitamín B například působí pozitivně na vývoj kořenů.

Příprava postřiku

Postřik z cibulové slupky je snadný na přípravu a velice rychlý. Jednoduše naplňte cibulovými slupkami hrnec, který zalijete vodou tak, aby slupky byly ponořené. Poté přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Nechte vychladit na pokojovou teplotu a směs sceďte. Přelijte do láhve s rozprašovačem a můžete použít na rostliny. Pro nejlepší výsledky je dobré stříkat na rostliny až třikrát týdně.

  • Venkovní rostliny stříkáme, když nepraží přímé slunce. Ideální je, když je zataženo, ale neprší. Když je příliš horko rostliny hůře absorbují prospěšné látky, navíc jim můžete způsobit teplotní šok.
  • Pokojové rostliny je možné postřikovat kdykoli bez ohledu na počasí.

Cibulové slupky v domácnosti

Postřik z cibule je možné použít též v domácnosti, protože jeho zápach odpuzuje některé škůdce. Důvodem je obsah síry, který někteří považují za nesnesitelný. Můžete se tak zbavit hmyzu, jako jsou mravenci, štěnice, komáři a pavouci. Ti se místu s „cibulovým“ zápachem záměrně vyhýbají. Dobře vědí, že když se síra dostane do jejich těla, může dojít k ovlivnění vnitřních procesů, které mohou přivodit dokonce i smrt.

Cibule proti komárům

Cibuli je možné použít též jako odpuzovač komárů, například poblíž vašeho zahradního posezení. Stačí cibuli přepůlit a navléct na provázek, který zavěsíte na místo, kde komáry nechcete. Pro ještě větší účinek navlečte spolu s cibulí dva oloupané a rozpůlené stroužky česneku. Pomůže též to, kdy si přepůlenou cibulí potřete kůži. Funguje to jako repelent. Cibule je vhodná i po bodnutí hmyzem, protože zklidňuje podráždění a svědění.

Zdroje info:

https://www.housedigest.com/1452476/onion-ingredient-control-garden-pests/

https://kobieta.interia.pl/porady/news-oprysk-z-lupin-cebuli-jak-wykonac,nId,6059245#google_vignette

Foto: Unsplash

The post Sbírejte cibulové slupky. Můžete z nich vyrobit postřik i repelent first appeared on Naše zahrada.

2024-06-11T08:39:46Z dg43tfdfdgfd