SAMOSBěR NAKLáDAčEK 2024: KDE SI MůžETE SAMI NASBíRAT KILO OKUREK ZA 28 KORUN A KDE VáS NA POLE NEPUSTí

Samosběry jsou v posledních letech oblíbenou činností, která lidem nabízí ekonomicky výhodné získání populárního ovoce či zeleniny. Po jahodách, které jsou zřejmě nějvětším hitem, přichází období okurek - nakládaček. Toprecepty.cz zjišťovaly, kam si jde pro oblíbenou zeleninu zajet a nasbírat si ji.

Výhody samosběru

Způsob sklizně, při kterém si lidé sami vybírají a sbírají okurky přímo na poli má několik výhod. Nakládačky, které si nasbíráte sami, jsou například čerstvější než ty, které byly sklizeny před několika dny a přepravovány na dlouhé vzdálenosti. Samosběr také minimalizuje uhlíkovou stopu spojenou s přepravou a balením.

Často můžete ušetřit peníze, protože cena za samosběr bývá nižší než cena v obchodech či na trzích. Na nich se v současnosti pohybuje v rozmezí 50-70 korun za kilogram okurek.

Samosběr česneku 2024: Nejlevněji kilo nasbíráte již za 60 Kč na severní Moravě, v Čechách si připlatíte

Jak probíhá samosběr

Některé farmy vyžadují předem rezervaci, takže je dobré se dopředu informovat, ale většinou stačí přijet na místo a pustit se do sbírání. Doporučuje se přinést si vlastní nádoby na sběr a vhodné oblečení, které se může ušpinit.

Na farmě dostanete základní instrukce, jak správně sbírat okurky, aby nedošlo k poškození rostlin. Samotný sběr je jednoduchý – stačí vybrat zralé okurky a opatrně je odtrhnout. Je dobré vyhnout se sběru přezrálých nebo poškozených plodů. Po skončení sběru se platí podle váhy nasbíraných okurek.

Jak správně zalévat okurky: Důležitá je teplota vody, čas i správný postup, aby rostliny perfektně prospívaly

Kam vyrazit v okolí Prahy

Možností, kde si můžete okurky nasbírat je po celé republice mnoho. Oblíbenou destinací je středočeská Farma Vraňany, která je populární především kvůli samosběru jahod. Zde nyní ovšem není vypsán termín, kdy bude okurkový samosběr k dispozici. Jeden už proběhl 2. července, další termíny farma teprve oznámí. Cena je 28 Kč za kilogram okurek.

Farma Dryák u Slaného ve Středočeském kraji nabízí samosběr v termínu 2.-7. července. Kromě pondělí si zde můžete za 35 korun za kilogram nasbírat okurky mezi 8-16 hodinou, zároveň zde pořídíte i brambory, cibuli, česnek, mrkev či kopr. 

Zahradnice Andrea vysvětluje: Jak správně zalévat rajčata, kolik vody je potřeba i kdy je na zalévání ten nejlepší čas

Kde vás také nechají sbírat

Zarezervovat si termín můžete na Statku Malejov, který se nachází nedaleko Vysokého Mýta v Pardubickém kraji. Za 22 korun za kilogram si zde po telefonické domluvě můžete nasbírat okurek, kolik potřebujete.

Samosběr nakládaček nabízela i Farma Pech, která se nachází nedaleko Jihlavy. Vzhledem k tomu, že byl zájem o okurky nečekaně velký, museli majitelé prodej ukončit. „Nabízeli jsme je jak na objednání (nasbírané od nás), tak formou samosběru. Zájem byl obrovský a jsme nadšení. A vlastně nás mrzí, že nemůžeme přijímat další objednávky,“ řekla webu Toprecepty.cz Gabriela Pechová. „V příštím roce určitě bude zase samosběr okurek, ale na mnohem větší ploše,“ dodala. Ceny se pohybovaly v rozmezí - malé 5-7 cm 30 Kč/kg, střední - 8-11 cm za 20 Kč/ kg a přerostlé - 12 cm+ za 10 Kč za kilo.

Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem: Uzené mu dodá grády a nastrouhané brambory musí pustit vodu

Prodej z pole

Na mnoha farmách v Čechách i na Moravě sice nenabízí možnost vlastního nasbírání okurek, ale je zde k dispozici prodej přímo z pole. Zelenina Kratochvílovi v Kupařovicích nedaleko Brna má například za ceny 35-70 Kž/kg k dispozici okurky ve velikostech mezi 3-12 centimetry. 

Farma Lička v Sedlnicích v okrese Nový Jičín samosběr neumožňuje, aby se rostliny nepoškodily, ale prodej okurek nabízí. Za 45 korun za kilogram si přímo na farmě můžete vyzvednout zeleninu, kterou sbírá místní proškolený personál.

Náš tip: Zkuste si podle našeho videoreceptu připravit klasické znojemské nakládané okurky:

Přečtěte si také:

2024-07-04T06:24:16Z dg43tfdfdgfd