ROSTOU VáM NA ZAHRADě JEDLé HOUBY? RADěJI JE NEJEZTE

Řada mykologů varuje před bedlami, jenž rostou přímo na zahradě. Množství hub přitom s prudkými lijáky stále více stoupá. Ne všechny houby, které vidíte, mohou být jedlé. Po požití některých bedel mohou nastat i vážné komplikace, nejčastěji způsobují žaludeční potíže.

Pozor na bedly

Nejrozšířenějším druhem bedly je bedla vysoká. Tu byste našli ale nejlépe v lese. Klobouky na vysokých nožkách připomínají z dálky vajíčko. Jejich klobouky dosahují rozpětí až do šíře 40 cm, tudíž jsou na první pohled k nepřehlédnutí. Na pánvi jsou i velice chutné.

Pokud se vám ale bedly objeví i na vaší zahradě, nedá se mluvit rozhodně o bedlách, které by byly stejně chutné. Problematické bývají bedly zahradní a šedohnědé. Vědci se domnívají, že tyto houby do sebe umí natahovat nevhodné látky, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti lidských sídel.

Foto: Pixabay

Bedly nesbírejte ani v městském parku, na frekventovaných místech, ani v příkopu podél silnic. Zkrátka ani na přírodní louce. Mohou obsahovat škodlivé látky, které díky obsahu půdy do sebe nasakují. Takový řízek z bedly za to opravdu nestojí. Na bedly si raději zajděte do lesa.

Vyvarujte se alkoholu

Nevolnost při zažívání není ale pravidlem, na každého působí jinak, nebo někdy vůbec. Nedá se tedy s přesností říci, že se jedná o jedovaté houby, spíše ty, které jsou díky tomu nepoživatelné. Vsáknou do sebe ale vše, co jim přijde do cesty. Z kompostu byste je proto rozhodně sbírat neměli.

Pokud plánujete bedly, nebo kterékoliv jiné houby zapít ještě sklenkou alkoholu či dvěma, je na čase se tomu vyvarovat. Houby jsou poté hůře stravitelné, kombinace vám může ještě více přitížit. Houby obsahují chitin, který si v s alkoholem příliš nerozumí.

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/pozor-na-bedly-oblibena-houba-muze-privodit-velke-potize-varuje-i-odbornik-113548

https://prosvet.cz/jak-sbirat-houby-na-vlastni-zahrade-poradime-vam-jak-na-to

Náhledové foto: Pixabay

The post Rostou vám na zahradě jedlé houby? Raději je nejezte first appeared on Náš dům.

2024-06-24T11:15:31Z dg43tfdfdgfd