RAJčATA A MěSíčEK: IDEáLNí KOMBINACE. UšETříTE ZA PROSTřEDKY PROTI šKůDCůM A PLíSNíM

Rajčata patří mezi rostliny, které se nám za péči umí náležitě odvděčit množstvím plodů. Člověk ale není jediný tvor, který si na nich rád pochutnává. Navíc patří mezi rostliny, které jsou náchylné na plísně. Proti oběma těmto hrozbám existuje společný jmenovatel: měsíček. Tato malá rostlinka dokáže na rajčatovém záhonu naprosté zázraky. A to nejlepší na tom je, že i jej můžeme nakonec zpracovat – například do domácích přípravků péče o pleť.

Měsíček přitahuje opylovače

Měsíček je květina výrazné barvy, která přitahuje spoustu užitečného hmyzu. První skupinu tvoří opylovači, jako jsou motýli či včely. Ti jsou důležití i pro rajčata. Druhou skupinu hmyzu tvoří dravý hmyz, jako jsou například berušky. Ti si dokážou poradit se škůdci, kteří by si na vašich rajčatech rádi pochutnali (například mšice). Přitom pro samotné rostliny nebezpeční nejsou.

Past na slimáky a hlemýždě

Slimáci a hlemýždi mohou na zahradě způsobit pohromu. Rádi si pochutnají i na rajčatech. Útočí v noci, takže může být problematické je odhalit. Díry a promáčkliny na plodech jsou jejich prací. Avšak tito škůdci si rádi pochutnají i na měsíčku. Dokonce mu dávají přednost před šťavnatými rajčaty. Měsíček se v tomto případě stává plodinou, kterou obětujete, abyste zachránili svá rajčata. Listy měsíčku připomínají kapradinu a slimáky snadno uvězní. Brzy ráno vyrazte „na lov“. Prohledejte listy měsíčku a sesbírejte všechny škůdce.

Měsíček odradí škůdce

Zatímco prospěšný hmyz přitahuje, ten škodlivý odpuzuje. A to prostě jenom tím, že je. Vůně měsíčku není někdy příjemná ani lidem. Zato některé druhy hmyzu, ale také králíci, jeleni, kočky či hadi jej přímo nesnáší! Měsíček je tedy ideální způsobem, jak se jich zbavit. Pokud máte problém s hady na zahradě, vysaďte měsíček v zasažených oblastech nebo jako hraniční rostlinu.

Měsíček pro zdravou půdu

Další obrovskou výhodou měsíčku lékařského je to, že přispívá ke zdravé půdě. Jejich kořenové uzly si snadno poradí s háďátky v půdě, které zahubí. Ta se nevyskytují pouze v záhonu s rajčaty, ale také s paprikou či lilkem. Měsíček můžete vysadit do jakékoli oblasti, o které víte, že je zamořená tímto škůdcem.

Proti housenkám a červům

Existuje spousta různých housenek a červů, kteří se rádi zavrtají do šťavnatých červených plodů rajčat… a zcela je zničí. Měsíček je způsobem, jak tomu zabránit, a to dvojím způsobem. Zaprvé, silný zápach měsíčku škůdce odrazuje. Zadruhé, měsíček přitahuje spoustu užitečného hmyzu, který červy a housenky zahubí.

Zdroje info:

https://www.ibot.cas.cz/cs/2019/03/04/ze-svetove-vedy-jak-mesicek-lekarsky-chrani-rajcata-pred-skudci/

https://www.tomatobible.com/marigolds-tomato-plants/

Foto: Unsplash

The post Rajčata a měsíček: ideální kombinace. Ušetříte za prostředky proti škůdcům a plísním first appeared on Naše zahrada.

2024-06-14T08:36:18Z dg43tfdfdgfd