PěSTUJEME RAJčATA: JAK SPRáVNě ZAšTIPOVAT ZáLISTKY A JAK čASTO? DíKY JEDNODUCHýM RADáM NáS čEKá BOHATá úRODA

Zaštipování rajčat není žádná věda, ale pro pěstování rajčat je to velmi důležité. Zjistěte, proč to provádět a jak správně zaštipovat, abyste se dočkali skvělé úrody rajčat.

Co je zaštipování rajčat

Péče o rajčata není složitá, ale vyžaduje dodržování několika pravidel. Jedním z nich je zaštipování. Pokud rajčata pěstujeme pravidelně, určitě víme, oč se jedná. Pro zahradnické začátečníky je třeba zmínit, že jde o vyštipování bočních výhonů (zálistků) v případě tyčkových rajčat. 

Vedle toho, že zaštipujeme boční výhony, přijde koncem sezóny čas i na zkrácení hlavního výhonu. Správná doba nastává, když je na rostlině zhruba 6-7 vijanů (květenství), to obvykle bývá začátkem srpna. Tento krok provádíme, aby plody stihly dozrát. K tomu totiž potřebují dva měsíce od vykvetení. 

Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání

Proč zaštipovat rajčata

Rajčata je potřeba zaštipovat, díky tomuto kroku nás totiž s největší pravděpodobností čeká bohatá sklizeň kvalitních plodů. Jinak by rostlina košatěla a zbytečně se vyčerpávala. Tyčková rajčata by byla zalistěnější a k plodům by se pak dostalo méně světla a hůř by zrály. Kromě toho se ve vlhčím prostředí častěji objevují plísně a houby.

V případě keříčkových rajčat je naopak košatění žádoucí. 

Rajčata

Jak se správně zaštipují rajčata

  • Jak poznáme, co vyštípnout? Zálistky najdeme mezi hlavním stonkem a listem. Nepotřebujeme na to žádné nářadí. Stačí nehty, kterými výhon vyštípneme. Určitě nepoužíváme nůž ani nůžky. Důvodem je to, že by mohlo dojít k přenosu chorob mezi rostlinami.
  • Jak často rajčata zaštipovat? Vhodné je kontrolovat rajčata minimálně jednou za týden a všechny výhonky odstranit. Maximální velikost by měl mít málo přes 10 cm. Pokud by více vyrostly, bylo by to pro rostlinu bolestivější, ploška po ulomení by byla větší. Možná by i nasadily květy a takové části se nám příliš odstraňovat nechce.

Zdroje informací:

petrazahradnici.cz: Proč a jak zaštipovat rajčata

permaseminka.cz Jak zaštipovat rajčata

Náš tip: Začněte se těšit na vlastní úrodu rajčat třeba při přípravě krkovice naložené v hořčici, pečené s cibulí, paprikami a rajčaty podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-06-14T06:31:25Z dg43tfdfdgfd