JAHODY JSOU PRO SLIMáKY POCHOUTKOU. PřIPRAVTE JIM „JEDLý HOTEL“

Slimáci a hlemýždi jsou velkým nepřítelem většiny zahradníky. Na „lov“ se vydávají večer, takže může být těžké, chytit je při činu. Spořádají, na co přijdou. Nejde pouze o zelené listy vašich čerstvě vysazených sazeniček, saláty a jiné zelené části. Slimáci si rádi pochutnají také na květinách a ovoci. Jahody nejsou výjimkou. Naštěstí existují metody, jak se jich můžete zbavit a své plody tak ochránit.

Rozkládající se jahody

Šneci a hlemýždi si pochutnávají především na rozkládající se rostlinné hmotě. Teprve když tato není k dispozici, pustí se i do té čerstvé. Toho můžete využít při výrobě různých pastí na šneky. Stejně tak je toto důvodem, abychom všechny přezrálé jahody ze záhonu odstraňovali a umístili do kompostu nebo prostě hodně daleko od jahodníků. Kdybychom je ponechali na jahodníku, mohly by se stát pozvánkou pro nezvané hosty, mezi které slimáci bezpochyby patří.

Sůl může pomoci, ale…

Sůl je jedním z oblíbených prostředků, které odrazují slimáky. Vysušují jejich kůži, což je může i zabít. Ačkoli je tato metoda vcelku rozšířená, je třeba myslet také na kvalitu půdy, kterou tímto ovlivňujeme. Jahody bohužel patří mezi rostliny, které sůl nemají rády. Takže není dobrý nápad sypat sůl v jejich okolí.

Jahody ochráníte lstí

„Jedlý hotel“ je název, pod kterým se skrývá to, že slimákům nabídnete místo, kde se mohou najíst. Samozřejmě je takto hostit nechceme, naším cílem je odchytit je (pak je můžete vyhodit nebo přenést na vzdálené místo, kde vám nevadí). Takový jedlý hotel připravíte z rozpůleného grapefruitu, ze kterého vydlabete dužinu. Tím pádem vám zůstane miska z grapefruitové slupky. Položte je na zem a nechte slimáky, aby se do ní pustili. Pak už stačí brzy ráno tento hotel sebrat a vyhodit i se slimáky. Stejně dobře jako grapefruit fungují i velké listy zelí.

Vytrhávejte plevel

Hlemýždi i slimáci nemají rádi přímé sluneční světlo, což je vlastně i důvodem, proč na lov vyráží v noci. Vysoké porosty jim mohou poskytnout úkryt v průběhu dne. Abychom jim to neusnadnili, je dobré pravidelně odstraňovat plevel v okolí jahodníků. Tím je připravíte o jejich denní úkryt – tedy alespoň v blízkosti vašich plodin.

Jahody ochrání organický postřik

Těsně před západem slunce můžete rostliny postříkat speciálním postřikem, který si vyrobíte. Pro člověka není škodliví, avšak slimáky a šneky spolehlivě odradí. O co jde? Jedná se o esenciální olej z tymiánu ředěný vodou (50 dílů vody na 1 díl esenciálního oleje).

Ručně stručně

Ruční sběr je poměrně účinnou metodou. Je třeba pracovat brzy ráno. Abyste dosáhli co nejlepších účinků, vyrazte na lov ale už v noci. Baterku do ruky, kbelík a uvidíte, kolik škůdců nasbíráte.

Zdroje info:

https://strawberryplants.org/avoid-birds-bugs-pests/

https://bonnieplants.com/blogs/garden-fundamentals/protecting-strawberries-from-birds

Foto: Unsplash

The post Jahody jsou pro slimáky pochoutkou. Připravte jim „jedlý hotel“ first appeared on Naše zahrada.

2024-06-21T08:31:55Z dg43tfdfdgfd