PROč JíST MERUňKY: 7 DůVODů, PROč JE ZAřADIT DO SVéHO JíDELNíčKU. RECEPT NA LAHODNý DžEM

Nejlepší meruňky bývají ty, které si vypěstujeme na vlastní zahradě. Bohužel se to v posledních letech daří jen málokomu. Většinou se o jejich zkázu postarají jarní mrazíky, a tak je pro nás každý plod vzácný, protože tohle ovoce s úžasně nasládlou chutí má pro nás i spoustu zdravotních benefitů. Tak si važme každé jednotlivé meruňky, která se na našem jídelníčku objeví. Úctu k meruňkám měli lidé už ve starověku. Podle řecké mytologie jsou meruňky považovány za „zlatá jablka“.

Se začátkem léta přichází i období sladkých a voňavých meruněk, meruňkových knedlíků a domácích meruňkových marmelád. Tohle ovoce všichni milujeme a patrně naše tělo moc dobře tuší, proč tomu tak je. Meruňky jsou nejen lahodným letním ovocem, ale také skutečným pokladem pro naše zdraví.

Jaké účinky mají meruňky

 

1. Meruňky jsou bohaté na vitamíny A a C

Pouhé 3 plody nám zajistí polovinu denní dávky provitamínu A, který je velmi důležitý nejen pro naše oči, ale také napomáhá vývoji kožních buněk.

Vitamín C snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je potřebný pro vývoj zubů, svalů, kostí i chrupavek a je důležitý pro cévy i kůži. K pokrytí denní dávky nám postačí asi 8 plodů meruněk.

2. Meruňky fungují jako významný antioxidant

Vyzrálé plody meruněk obsahují beta-karoten a další významné antioxidanty, které chrání náš organismus před působením škodlivých volných radikálů. Beta-karoten je velmi účinný v prevenci většiny nádorových onemocnění.

3. Meruňky mají vysoký obsah vlákniny

Meruňky jsou bohaté na vlákninu, která urychluje průchod potravy zažívacím traktem a díky tomu napomáhá tělu s vylučováním, funguje také jako probiotikum a podporuje správné složení střevní mikroflóry. Vláknina pomáhá i udržovat stabilní hladinu cukrů v krvi.

4. Meruňky obsahují důležité minerály

Chutné meruňky jsou i skvělým zdrojem draslíku neboli kália, které je důležité pro správnou funkci srdce a svalů, napomáhá ke snižování krevního tlaku i k odstraňování odpadních látek z organismu. Meruňky jsou i významným zdrojem železa a křemíku.

5. Meruňky mají jen málo kalorií

Sladkostí překypující meruňky se zdají být na první pohled plné cukru, ale ve skutečnosti jsou skvělou volbou pro všechny, kteří sledují svůj kalorický příjem. Meruňky obsahují pouze 50 kalorií ve 100 g ovoce.

6. Meruňky napomáhají hydrataci

Dužina meruněk obsahuje 72-90 % vody a díky tomuto vysokému obsahu vody pomáhají meruňky udržovat naše tělo správně hydratované.

7. Meruňky pomáhají ke zdraví kostí

Meruňky jsou i zdrojem vápníku a fosforu. Tyto prvky jsou klíčové pro zachování silných zubů a kostí.

Recept na lahodný meruňkový džem se skořicí

  • 1 kg plně vyzrálých, odpeckovaných meruněk
  • 0,5 kg želírovacího cukru 2:1
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Jak budete postupovat při výrobě meruňkového džemu

  1. Vypeckované meruňky pokrájíme na malé kousky.
  2. Přidáme skořicový cukr, skořici, želírovací cukr, mandlové lupínky a vše promíchejte.
  3. Za stálého míchání vaříme asi 4 minuty.
  4. Horký džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Skleničky necháme obrácené až do vychladnutí.

Zdroj: https://www.jimejinak.cz/12-faktu-kterymi-vas-prekvapi-merunky/; https://living.iprima.cz/zahrada/merunky-zdravi-dobre-recepty-sladky-dort-slany-kolac-dzem

 

Související články

2024-06-27T04:00:25Z dg43tfdfdgfd