POHřBENí DOMáCíHO MAZLíčKA PODLéHá ZáKONU: NEMůžETE TO UDěLAT, JAK VáS NAPADNE

Až váš domácí mazlíček vydechne naposledy, stojíte před problémem, kam uložit jeho tělo. Většina majitelů se rozhodne pro pohřbení na zahradě nebo na oblíbeném místě. Nemůžete to ale udělat jen tak. Pohřbení domácích mazlíčků podléhá Vyhlášce číslo 82/2014 Sb. Důvody jsou vcelku pochopitelné. Avšak ne každý má k domu dostatečný prostor, a tak stojí před problémem, jak mazlíčka pohřbít tak, aby to bylo v souladu se zákonem.

Základní pravidla pohřbení

Kadáver, to je odborný výraz pro mrtvé tělo. Takto se o něm hovoří i v legislativě. Ať už se rozhodnete svého mazlíčka pohřbít na své vlastní zahradě nebo na jeho oblíbeném místě (v tom případě potřebujete svolení majitele pozemku), musíte splnit následující podmínky:

  • Kadáver musí být uložen do země na takovém místě, které se nachází 200 metrů a více od vodního zdroje.
  • Kadáver musí být ve vzdálenosti větší než 200 metrů od stavby pro bydlení (či rekreaci).
  • Taktéž platí minimální vzdálenost 100 metrů od pozemní komunikace (výjimkou je příjezdová komunikace, která umožňuje menší vzdálenost).
  • Od sousedního pozemku musí být kadáver vzdálen 50 metrů.
  • Předtím, než mrtvé tělo uložíte do země, musíte ho desinfikovat – například nehašeným vápnem.
  • Pokud tělo pohřbíváte i s obalem, musí být tento zcela rozložitelný v půdě. Zkrátka, nesmí škodit životnímu prostředí.
  • Místo posledního odpočinku svého mazlíčka musíte označit datem uložení těla do země.
  • Kadáver musí být zajištěn proti vniknutí zvířat.

Asanační služby

Pokud nemáte dostatečně velkou zahradu nebo prostor, kde byste mrtvé tělo pohřbili, budete muset využít asanační služby. Ty jsou dostupné u některých veterinářů (ne u všech, je vhodné se informovat předem). V praxi to znamená, že tělo zvířete přivezete k veterináři, který jej uloží do boxu a zajistí jeho odvoz do asanačního ústavu. Zde dojde ke spálení. Nečekejte ale, že se spaluje každé zvíře zvlášť. Představa, že si odnesete popel pouze svého psa, který rozprášíte na jeho oblíbeném místě, se tak ztrácí. Cena asanace se odvíjí od hmotnosti zvířete – počítejte s částkou 1 000 Kč za menšího psa, 2 000 Kč za psa většího.

Pokuta za pohřbení psa

Pokud psa nepohřbíte podle stanovené Vyhlášky, spácháte přestupek, který může být pokutován. Ta může dosahovat výše až 50 000 Kč v případě fyzické osoby. Právnické osoby a podnikatelé mohou dostat pokutu desetinásobně vyšší – až 500 000 Kč.

Zdroje info:

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/pes-pohrbeni-na-pozemku-asanace-zvireci-hrbitov.A210415_095100_viteze_frp

https://onlinepsiskola.cz/smrt-domaciho-mazlicka/

Foto: Unsplash

The post Pohřbení domácího mazlíčka podléhá zákonu: nemůžete to udělat, jak vás napadne first appeared on Naše zahrada.

2024-06-15T08:40:19Z dg43tfdfdgfd