OMAMNOU VůNI A BOžSKOU CHUť FIALEK MILOVALY CELé GENERACE, POCHUTNáVALA SI NA NICH I CíSAřOVNA SISI

Bonbony Fialky - socialistická retro sladkost i luxus na císařském dvoře

První Fialky kupovaly maminky svým dětem již na konci 19. století. Tenkrát ještě vypadaly jako věrné kopie fialkových okvětních lístků. Vyráběly se ze skutečných lístků fialky, které se po sklizení kandovaly.

  • Bonbony Fialky, které seženete i dnes, obvykle s tímhle tradičním způsobem výroby již nemají mnoho společného, pravé fialky nahradila aromata a umělá barviva.

Fialky v kornoutu, dětství našich babiček

Na počátku éry fialek se bonbony prodávaly na váhu do papírových kornoutů. V obchodech byly vystaveny ve velkých skleněných dózách, ze kterých hokynář odvážil požadované množství. Tentp způsob prodeje míval něco do sebe, přinejmenším byl takový nákup obřadnější událostí než dnes, kdy vhodíme pytlík do nákupního košíku.

Kandované fialky zmizely z trhu a vrátily se jako tvrdé bonbony

První fialky ale na trhu nevydržely věčně. Po čase jejich výroba vyšuměla, aby se na pulty obchodů vrátily s velkou pompou v osmdesátých letech. To už byla jejich podoba značně zjednodušená, výroba zautomatizovaná a místo do papírových kornoutů se fialky balily do igelitových pytlíků.

Na kráse jim to ale neubralo, generace osmdesátých let si jistě pamatuje babiččinu spíž. Ta ze svých útrob vždycky vydala nějaký ten bonbon pro potěšení chuťových pohárků.

Kde koupit bonbony Fialky? Vyrobte si je!

Zastesklo se vám také po téhle nostalgické dobrotě? Možná se teď stanete vášnivými pěstiteli fialek, kandované fialky, předchůdce těchto retro bonbonů, si totiž snadno připravíte sami doma! Potřebujete k tomu jen hrst květů fialek, 1 bílek a 2 lžíce moučkového cukru.

  • Bílek našlehejte a obalte v něm kvítek fialky.
  • Na pečicí papír nasypejte cukr, položte na něj obalený kvítek a znovu pocukrujte.
  • Papírem lehce zatřeste, aby se květ celý obalil v cukru.
  • Obalené fialky nechte schnout na teplém místě, můžete si pomoci i troubou, ale teplota nesmí přesáhnout 50 stupňů.

Kandování je jedním ze způsobů, jak dodat známým surovinám nový šmrnc. Zkuste kromě fialek třeba i kandovaný zázvor, užijete ho jako vitamínovou bombu třeba na ozdobení palačinek nebo lívanců.

Na výlet za fialkami i poznáním

Anebo si udělejte výlet do Vídně. Kousek od Hofburgu, sídla císařovny Sisi, najdete cukrářství Demel. Jeho historie sahá až do konce 18. století, kdy pan majitel osobně donášel na císařský dvůr fialky, kdykoli Sisi po delikatese zatoužila. Současné fialky se zde vyrábějí stejně poctivě jako kdysi, pro jejich nákup si sice sáhnete hlouběji do kapsy, za ten zážitek to ale stojí.

Zdroje: TopRecepty, Lidovky, CestujSChutí

2024-06-25T05:12:30Z dg43tfdfdgfd