OBYčEJNá ZELENINA PLNá VLáKNINY: POMůžE ZATOčIT S NADVáHOU I SE ZADRžOVáNíM VODY

Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.

V ČLÁNKU NAJDETE

  • Na co je dobrý celer
  • Vyrobit celerovou šťávu je snadné
  • Jak si pochutnat na celeru
  • Video: Tipy a triky na zpracování celeru

Celer je zelenina, o které se dřív říkávalo, že má takzvané negativní kalorie. Má jich totiž tak málo, že tělo potřebuje pro strávení celeru více energie, než kolik jich obsahuje. Neznamená to ale, že byste ho ve snaze zhubnout měli chroupat od rána do večera. Celer funguje nejlépe, pokud jej spojíte s vyváženou stravou a dostatkem pohybu.

Na co je dobrý celer

Konzumace celeru může zrychlit metabolismus. „Žvýkání řapíkatého celeru spouští uvolňování trávicích enzymů, které ovlivňují rychlost metabolismu. Celer také zvýší váš denní příjem vody a pomůže vašemu tělu metabolizovat uložený tuk a sacharidy,“ uvádí zdravotnický web Vibrant Vitality Clinic.

Kromě vysokého množství vlákniny, vitaminů a minerálů pomáhá pití celerové šťávy vyrovnat hladinu cukru v krvi a prospívá i střevní mikroflóře. Také proto si šťávu z řapíkatého celeru oblíbili některé celebrity, jako například herečka Gwyneth Paltrow. „Jeho fanoušky jsou také Naomi Campbell, Kylie Jenner a Miranda Kerr,“ uvedl módní časopis Vogue.

Celer - ať už řapíkatý nebo bulvový - obsahuje látky, které působí jako antioxidanty a jsou spojeny s nižší mírou chronických onemocnění. Mohou také zlepšit zdraví pokožky.

„Celer snižuje hladinu cholesterolu a jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají chránit játra a ledviny před záněty a nemocemi,“ uvádí zdravotnický web Medicine. Mírně močopudné vlastnosti zbavují tělo nabytečné vody.

Podle britského kulinářského magazínu BBC Good Food podporuje konzumace celeru i zdraví srdce, trávicí funkce, zlepšuje paměť, pomáhá řídit hladinu cukru v krvi a funguje jako regulátor hmotnosti.

Celer pomáhá udržovat také správné hodnoty tlaku. Jak vyplývá ze studie s názvem Změna krevního tlaku po požití celerové šťávy z roku 2021, díky konzumaci této zeleniny může dojít k pozitivní regulaci krevního tlaku, a to už po půl roce užívání.

Vyrobit celerovou šťávu je snadné

Celerovou šťávu si snadno vyrobíte doma. Potřebovat budete jen mixér.

Ingredience:

  • 3-4 řapíkaté celery
  • 1 sklenice vody

Postup:

  1. Omyjte celer pod tekoucí vodou.
  2. Nakrájejte stonky na kousky.
  3. Dejte je do mixéru spolu s vodou a rozmixujte.

„Dužinu můžete propasírovat pomocí sítka. Lepší je však dužninu z celerové šťávy neodstraňovat, protože to snižuje obsah vlákniny. Právě vláknina je nezbytná pro udržení zdravých střev a pomáhá při hubnutí. Můžete také zkusit smíchat rozmixovaný celer s citronem nebo jinými šťávami, abyste získali ještě více živin a udrželi svou stravu vyváženou,“ doporučuje specializovaný web Medicine Net.

Jak si pochutnat na celeru

Sníst celer spolu s celozrnným pečivem jako zdravou svačinku, která zasytí a má i mnoho dalších zdravotních výhod, je jen jednou z možností.

Celer můžete například přidávat do svých oblíbených jídel, abyste si mohli vychutnat větší porce bez výčitek i zbytečných kalorií. Když vás bude honit mlsná, nahraďte jím chipsy.

„Zahrnout při redukční dietě celer jako přísadu do zdravých receptů nebo jen jako svačinu je skvělý způsob, jak podpořit hubnutí," říká dietoložka Destini Moody.

Zatímco bulvový celer se častěji používá v teplé kuchyni, řapíkatý celer je ideální pro čerstvé využití pro jeho svěžest a křupavost.

Tipy a triky na zpracování celeru:

„Jemně nakrájený celer a mrkev orestujte, dokud nezačne hnědnout. Přebytečnou vodu odsajte a směs přidejte k masu na hamburgery nebo masové kuličky. Jednoduše celer vmíchejte do masa, než z něj vytvarujete placičky nebo kuličky,“ doporučuje web Livestrong, zaměřený na zdravý životní styl.

Livestrong také radí přidávat velké množství nakrájeného celeru do zeleninových nebo masových polévek, abyste zvětšili objem bez kalorií. Najemno nakrájený syrový celer můžete přidat do salátů s tuňákem nebo kuřecím masem, abyste zvýšili velikost porce a přidali křupavost.

„Celer můžete použít do smažených hranolků. Nebo zkuste řapíkatý celer lehce natřít olivovým olejem. Poté ho, ochucený rozmarýnem a mořskou solí, opečte do měkka, abyste získali lahodnou přílohu,“ radí web Livestrong.

Co si dát ještě dobrého, zdravého a zároveň dietního k snědku? Nechte se inspirovat tipy v nabídce článků níže.

2024-07-04T13:19:18Z dg43tfdfdgfd