NENí MED, JAKO MED. KVěTOVý LéPE STRáVíTE, MEDOVICOVý JE NABITý MINERáLY, PASTOVANý VáM ULEHčí PRáCI

Včelaři primárně rozeznávají dva druhy medu, a to květový a medovicový. Známe je také pod názvy světlý a tmavý nebo luční a lesní. V čem se liší? V celé řadě věcí, ale hlavně v původu.

Foto: Shutterstock

Květový med

Pochází z nektaru tvořeného v květech medonosných rostlin, který včely sosají a nosí do plástů. Velké oblibě se těší hlavně řepka, která okupuje nespočet polí napříč Českem. Ale hojnou úrodu skýtají také například lípy, akáty nebo ovocné stromy a luční kvítí. Vždy záleží, co roste v na kilometry vzdáleném okolí úlu.

Nektarový med, který včelaři vytáčí právě v tomto období, je světlejší, voní po květech jarních rostlin a ovocných stromů a má jemnější chuť. Je lépe stravitelný, za což vděčí vyššímu obsahu glukózy. Zároveň má vyšší obsah bílkovin, takže prospívá i při zotavování.

Pro květový med, hlavně ten řepkový, je typické dřívější tuhnutí – krystalizování. To kvůli vysokému obsahu glukózy, pro níž je to přirozený jev. Začíná už několik týdnů po vytočení z plástů. Výjimku tvoří med akátový, který vydrží v tekuté formě velmi dlouho. Na krystalizaci ovšem není nic špatného – medu na kvalitě nijak neubírá.

Medovicový med

Včely ho nevyrábí z květů, ale medovice, což jsou sladké a lepkavé výměty mšic parazitujících na některých rostlinách. Často to bývají jehličnaté stromy, po jejichž jehličí pak výsledný med voní a chutná. Škůdce jehlice nebo listy napichuje a vysává z nich rostlinnou šťávu. Zužitkuje ale jen bílkoviny, zbylou šťávu plnou cukrů, rostlinných silic a minerálů vylučuje v podobě kapiček zpět na rostlinu, odkud ji včely sbírají.

Medovice ovšem nemusí pocházet jen z lesa. Medovici včely sbírají i na listnatých stromech. Mšice se vyskytují i na městské zeleni, takže tmavý med není zárukou původu v přírodě, přestože se mu přezdívá lesní. 

Ve srovnání s nektarovým medem je ten medovicový tmavší, zbarvený až dohněda a také zůstává déle tekutý. To proto, že je jiného složení – obsahuje méně cukrů a bílkovin, zato více rostlinných silic a minerálních látek, hlavně železa.

Pastovaný med

Ve většině případů jde o květinový med. Jenže je světlejší, leckdy až do bíla, lehce se nabírá, nikdy neztvrdne a nestéká z pečiva. To je stručná charakteristika pastovaného medu. V čem jeho kouzlo spočívá? V mechanickém rozbití krystalků cukru na velmi malé částečky. Takový med už nikdy nezkrystalizuje, můžete ho bez problému skladovat i v lednici.

„Pastování není nic jiného, než šetrné mechanické promíchávání medu, které se v pravidelných denních intervalech opakuje do té doby, dokud med nezíská konzistenci pasty. Pastování by odborník pojmenoval řízenou krystalizací,“ uvádí včelaři Luděk a Monika z Rodinného včelařství Klinkovští s tím, že tímto procesem med na kvalitě rozhodně neztrácí.

Zdroj informací: Včelaři Nejdek, Rodinné včelařství Klinkovští

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Související články

2024-06-14T12:09:21Z dg43tfdfdgfd