NA CO SE Dá POUžíT LEVANDULE: VYROBTE SI DEKORAčNí MýDLOVOU KOULI. KOUPELNě PROPůJčí ROMANTICKOU VůNI

Když se řekne levandule, většině z nás se vybaví svěží vůně, evokující čistotu a klid. Vyrobte si proto podle našeho návodu mýdlovou kouli se sušenou levandulí, kterou využijete jako voňavou dekoraci do koupelny nebo jako peelingové mýdlo pro osvěžení pokožky.

Levandule, oblíbená aromatická bylinka ze Středomoří, symbolizuje v našich představách přirozenou vůni čistoty a svěžesti, ale také venkovskou romantiku. Levandule je krásná jako zahradní rostlina, která na záhonech skvěle vynikne nejen poblíž růží, ale i dalších květin. Zároveň se levandule považuje i za léčivou bylinu s mnoha benefity pro zdraví a krásu. Obě tyto vlastnosti levandule tak můžete propojit při výrobě levandulových dekorací. Levandulové mýdlo je skvělou volbou pro všechny milovníky přírodních dekorací.

Levandule krásně voní a evokuje čistotu a klid

Za vůní levandule stojí éterické oleje, obsažené v květech i listech této výrazně aromatické byliny. Tyto vonné látky se nazývají terpeny a dodávají levanduli její typickou kořenitou a svěží vůni. Jen díky nim voní levandule jako levandule. Inhalace této vůně dokáže uvolnit dýchací cesty, a tak napomáhat s léčbou respiračních nemocí. Terpeny v levanduli mají silné antibakteriální účinky a podporují i hojení ran.

Co potřebujete na levandulovou kouli

  • mýdlo
  • struhadlo
  • sušenou levanduli
  • silnější jehlici na pletení
  • vodu
  • lněný provázek
  • nůžky

Jak postupovat při výrobě levandulové koule

  1. Mýdlo nastrouhejte na hrubém struhadle do misky. Zvolte nějaké s nevýraznou vůní, aby se mohla prosadit sušená levandule nebo naopak s vůní levandulovou.
  2. Do nastrouhaného mýdla přilijte trochu vody a vypracujte vláčnou hmotu.
  3. Do mýdlové hmoty přisypte sušené květy levandule a promíchejte.
  4. Vytvořte mýdlovou kouli, kterou ještě obalte v sušených květech levandule a napíchněte ji na silnější pletací jehlici. Kouli nechte zaschnout a ztvrdnout.
  5. Ustřihněte asi čtyři metry lněného provázku, přeložte ho na polovinu, uchyťte třeba za kliku na dveřích a začněte stáčet. Provázek opět přeložte na polovinu, vznikne krásně stáčená šňůra.
  6. Stočený provázek protáhněte dírkou v mýdlové kouli a uvažte na větší uzel.

Zdroj: autorský článek s využitím shamind.cz

Související články

2024-06-15T05:47:01Z dg43tfdfdgfd