MILUJETE BRAMBORáKY? VYZKOUšEJTE JE NEJEN V KLASICKéM PROVEDENí, ALE TAKé SE šUNKOU čI MEDEM

Kdo by si rád čas od času nedopřál tradiční český bramborák? Klasika, která potěší na talíři. Co však zkusit některý z netradičních receptů?

Tradiční bramborák patří do české kuchyně už více než 200 let, přestože nemá původ u nás. Smažené placky ze syrových brambor připravují i slovanské a germánské národy. Křupavý bramborák však lze připravit i na sladko.

Bramborák s medem a jablky

Co zkusit sladkou variantu? Jak na to? Připravte si těsto, ale vynechte česnek. Použijte 200 g brambor a 1 kg jablek, k tomu přidejte 3 polévkové lžíce medu. Takto připravené těsto je dostatečně sladké, nikoli přeslazené. Smažte na pánvi a servírujte pokapané medem. Místo medu můžete použít i jakýkoli sladký sirup.

Křupavé bramboráky s povidly a skořicí

Potřebujete ½ kg brambor pečených ve slupce, 250 g sýru cottage, 100 g hladké špaldové mouky, 1 vejce, trošku soli, ½ prášku do pečiva. A jak na to? Brambory omyté, osušené vložte do pekáče s hrubou mořskou solí a pečte cca 40 minut na 180 °C. Upečené brambory nechte vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte ostatní výše uvedené ingredience a zpracujte těsto, ze kterého vypracujte dlaní placky o síle cca 5 mm. Smažte na pánvi na másle. Servírujte s povidly, skořicí a rozpuštěným máslem.

Foto: Pixabay

Bramboráky se sýrem a šunkou

Pokud nejste zastánci sladké varianty, tak si zpestřete klasické bramboráky šunkou a sýrem. Udělejte klasické těsto na bramboráky, do kterého přidejte nastrouhaný sýr, ať už eidam či parmazán a šunku, kterou nakrájejte na malé kostičky. Smažte klasicky na pánvi.

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: homebydleni.cz, bydlimekvalitne.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Milujete bramboráky? Vyzkoušejte je nejen v klasickém provedení, ale také se šunkou či medem first appeared on Náš dům.

2024-06-15T04:10:38Z dg43tfdfdgfd