MALLORCA AKNé MůžE POTKAT I VáS. O CO PřESNě JDE VYSVěTLUJE DERMATOLOžKA MUDR. LUCIE JAREšOVá

Foto se souhlasem DermaMedEst

Na dovolenou si obvykle sbalíte zásobu opalovacích krémů, kterými se poctivě mažete, abyste se nespálili a chránili kůži proti vzniku melanomu. A ani ve snu by vás nenapadlo, že vás potrápí něco úplně jiného, než jsou spáleniny od sluníčka. Zaskočit vás může sluneční alergie, a to dokonce i tehdy, když jste na ní nikdy netrpěli. Všechno je zkrátka jednou poprvé.

Jednou z forem sluneční alergie je tzv. akné Mallorca nebo také letní akné. Setkat se můžete i s odborným názvem Acne aestivalis. „Od ostatních forem akné se liší tím, že nemá černé tečky, komedony ani hnisavá ložiska, ale je doprovázeno silným svěděním a výskytem drobných červených pupínků. Projevy přitom nejčastěji vznikají v obličeji, ale v oblasti dekoltu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová z kliniky DermaMedEst, která je současně také místopředsedkyní České dermatovenerologické společnosti. Nejde přitom o žádný výjimečný problém. Problémy přitom postihují přibližně 20 % populace s tím, že častěji trpí zralé ženy a mladí lidé s mastnou pokožkou.

Dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová

Pátrání po příčinách Mallorca akné

Mallorca akné se klasicky objeví ve chvíli, kdy ho „potřebujete“ nejméně. Na dovolené u moře nepříjemné pupínky řešit opravdu nechcete. Jenže důvodů, je víc a rozhodně nejde jen o sluneční paprsky. Viníkem je také teplé a vlhké klima v kombinaci s kosmetikou obsahující tuky. „Pokud takovými kosmetickými produkty ošetřujete pokožku po celý den, může vlivem slunečního záření dojít k rozkladu lipidů neboli tuků. Následně dojde ke vzniku volných kyslíkových radikálů, jež mohou vyvolat zánět vlasového folikulu,“ vysvětluje MUDr. Jarešová.

První pomoc při Mallorca akné

Pokud se takový problém vyskytne, chtě nechtě budete muset přestat vystavovat kůži slunečním paprskům. Zároveň je potřeba ji zklidnit, ideálně chlazením a užíváním antihistaminik, jež zmírní svědění. Tyto léky koupíte v lékárnách bez receptu. Zde případně seženete i krémy s kortikosteroidy, které mohou kůži zklidnit, ale pozor, neměly by se užívat dlouhodobě,“ upozorňuje dermatoložka. Nemáte-li v možnost sehnat ihned léky, vyzkoušejte pomoc z přírody. Vhodný je například tvaroh, který přiložíte v podobě obkladu na postižené místo. Zklidnění přinese také obklad z odvaru z dubové kůry nebo heřmánku, který má stahující a protizánětlivé účinky.

Proti Mallorka akné funguje prevence

Důležité je vybírat vhodné opalovací přípravky. Zejména máte-li mastnější pleť. Zapomeňte na opalovací oleje a další velmi mastné textury a raději vsaďte na gely či spreje. Rozhodně nic nezkazíte, pokud nakoupíte opalovací kosmetiku v lékárně. Zároveň je vhodné nepoužívat na slunci parfémované produkty, které mohou v kombinaci se slunečním zářením rovněž vyvolat alergickou reakci.

Zdroj: MUDr. Lucie Jarešová

Související články

2024-06-23T09:11:35Z dg43tfdfdgfd