LETNí PéčE O RůžE V 8 KROCíCH: V LéTě VáS TYTO KEřE POTřEBUJí NEJVíCE, DOPřEJTE JIM, CO POTřEBUJí, JINAK VáM RADOST DěLAT NEBUDOU

Růže naleznou uplatnění na každé zahradě a již dávno neplatí, že se vysazují pouze do venkovských zahrad. Právě naopak, své příznivce tyto krásné keře nalezli i ve městech, kdy si je mnozí vysazují jen do nádob na terasy či balkony. Pomalu se ale blíží léto a sním spojená péče o rostliny. Nejen růže, ale i ostatní rostliny, budou vyžadovat určitou péči, my jsme se vám pokusili shrnout tu základní péči o královnu květin do 8 bodů. Pokud je dodržíte, vaše růže budou zdravé, vitální a kvést jako o život.

Růže (Rosa sp.) patří k nejstarším rostlinám, které se na zahradách, ale i veřejných prostranstvích pěstují. V současné době je známo přes tisíc kultivarů a šlechtitelé se neustále předhání v tom, kdo vyšlechtí tu nejkrásnější. Růže nejsou zase tak náročné na péči, mají sice pár zásad, které je potřeba dodržet, ale pokud jim dopřejete alespoň to minimum, co od vás požadují, budou vám dělat radost po mnoho let. Co tedy musíme, především v blížícím se létě, růžím dopřát, aby nám dělaly radost?

Letní péče o růže je stejně důležitá, jako ta jarní

1. Během léta nezapomínejte na pravidelné zavlažování, to platí nejen pro nově vysazené keře, ale i pro starší rostliny. Nemáte-li čas neustále myslet na závlahu, vyplatí se instalace kapkové závlahy, která vám ušetří nejen čas, ale i peníze.

2. Při zálivce však nesmíte smáčet listy ani květy, tím byste jen podpořili rozvoj houbových chorob. Proud vody vždy směřujte pouze dolů ke kořenům.

3. Kořeny růží vyžadují dostatek vzduchu v půdě, je tedy důležité okolo keřů pravidelně půdu okopávat a kypřit. Zde ale dejte pozor, protože kořeny růží nejsou moc hluboko a hlubokou okopávkou byste je mohli poničit.

4. Plevel není dobrým společníkem pro žádnou rostlinu a platí to i o růžích. Okolí keře tedy udržujte v bezplevelném stavu, protože plevel růžím odebírá nejen vodu, ale i živiny, které potřebují pro vytvoření květů.

5. Pro minimalizaci šíření houbových chorob, ale i podporu kvetení, pravidelně odstraňujte odkvetlé květy, aby se netvořily šípky a také suché či nažloutlé listy, které bývají zdrojem houbových chorob.

6. Růže pravidelně kontrolujte na výskyt houbových chorob, především je velmi trápí černá skvrnitost, padlí a rez. V některých případech si vystačíte s prevencí, většinou postačí likvidovat napadené listy a nenechávat je ležet pod keřem, v případě rzí ale musíte aplikovat některý z fungicidů.

7. Růže jsou rovněž často vyhledávané mnohými škůdci, především pak mšicemi, které sají listy. Ještě před tím, než začnete svůj boj s mšicemi, musíte se často zbavit mravenců, kteří na listy mšice vynášejí. Na mšice pak použijte osvědčené přípravky Mospilan nebo Pirimor.

8. Někdy se doporučuje vysazovat růže společně s levandulí. Toto spojení je sice poměrně fotogenické, ale počítejte s tím, že každá z rostlin má jiné nároky na živiny a množství vody. Levandule nevyžaduje zásobu živin v půdě ani neustále vlhkou půdu, kdežto růže to má úplně naopak, bez pravidelné dávky živin, nejlépe v podobě kompostu, a vody vám radost na zahradě dělat nebude.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-14T03:27:23Z dg43tfdfdgfd