LANGOšE JAKO SKVěLé POHOšTENí PRO SPOUSTU LIDí. JAK PřIPRAVIT TY NEJLEPší?

Smažené langoše mají své kořeny v Maďarsku, kde se původně připravovaly jako rychlé a jednoduché jídlo. Tradičně se na jejich výrobu používá jednoduché kynuté těsto, které se tvaruje a smaží v oleji. Správný langoš je krásně zlatavy a plný vzduchových bublin.

Každý recept na langoše prauje s hladkou moukou, droždím, mlékem, vodou, cukrem, solí a olejem na smažení.

Mouku předem prosijte a provzdušněte, aby těsto dobře kynulo. Droždí může být čerstvé nebo sušené, obě varianty fungují dobře. Mléko a voda by měly být teplé, ale ne horké, aby aktivovaly droždí bez jeho poškození.

  • Nejprve si připravte kvásek, přesněji řečeno omladekSmíchejte teplé mléko, vodu, cukr a droždí v misce a nechte ho chvíli stát, dokud nezačne pěnit. Mezitím si v jiné velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku a sůl.
  • Do moučné směsi přidejte připravený kvásek a promíchejte. Postupně přidávejte teplou vodu a mléko, dokud nezískáte měkké a lehce lepivé těsto. Těsto důkladně propracujte, nejlépe s pomocí kuchyňského robota nebo ručního šlehače. Správné zpracování je důležité, aby byly langoše nadýchané.
  • Vzniklé hladké a pružné těsto zakryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vzpomínka na pizzu

Když těsto vykyne, přeneste ho na lehce pomoučený povrch a rozdělte na menší kousky. Každý kousek těsta jemně vytvarujte do kruhu, podobně jako pizzu. Důležité je, aby těsto nebylo příliš tenké, jinak budou langoše příliš křupavé a ne nadýchané.Ve velké pánvi rozpalte poctivou dávku oleje na středně vysokou teplotu.

Opatrně vkládejte langoše do oleje a smažte, dokud nejsou zlatavé a nadýchané. Trvá to  zhruba 1–2 minuty z každé strany. Po osmažení je nechte okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného oleje.

  • Olej by měl být dostatečně horký, aby se langoše rychle osmažily, ale ne příliš, aby se nepřipálily. Když zase nebude olej dostatečně horký, langoše nasáknou spoustu tuku.

Národní poklad, na který maďaři nedají dopustit

V Maďarsku se langoše nejčastěji podávají s různými slanými i sladkými náplněmi. Mezi nejoblíbenější patří česnek, zakysaná smetana a strouhaný sýr. Na trzích a festivalech můžete také najít langoše s různými druhy masových náplní, marmeládou nebo s čokoládou.

  • Pokud nechcete stát u plotny s rozpáleným olejem a odsávat tuk papírovými utěrkami, můžete langoše upéct v troubě. Výsledek bude méně mastný.
  • Další variantou je příprava langošů na grilu. Grilované langoše můžete podávat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod se zeleninou, masem a omáčkami.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-06-20T15:09:59Z dg43tfdfdgfd