KVíZ: KOLIK TOHO VíTE O čESKýCH ZNAčKáCH. OTESTUJTE SVé ZNALOSTI V ZáBAVNéM KVíZU

Češi jsou pravděpodobně kreativnější a vynalézavější, než bychom řekli. Kromě nespočtu tuzemských výtvarných umělců, literárních autorů, architektů a dalších významných osobností, na jejichž díla a odkazy můžeme být patřičně hrdí, se Česko může chlubit také několika úspěšnými značkami, které mají mezinárodní přesah. Jak dobře tyto značky znáte? Otestujte se v zábavném kvízu!

Když se řekne česká značka, která se vám vybaví jako první? Český národ je v tomto směru podnikavější, než bychom možná řekli. Můžeme se dokonce pyšnit tím, že některé z našich značek mají opravdu velký zahraniční přesah, tudíž ačkoliv jsme poměrně malá země, neustále dokazujeme, že umíme vytvořit velké věci. Ne nadarmo jsou také někteří čeští odborníci, jako vynálezci, vědci nebo lékaři považováni za jedni z nejlepších na světě!

 
Mohlo by se vám líbit

Logický kvíz: Čeština, číselné řady a přesmyčky pro zábavu. Zkuste, zda trumfnete vaše děti

Logika. Myslíme si o ní, že ji všichni skvěle ovládáme a že je to přece úplně jasné. Jenže někdy stačí detail, drobná přesmyčka nebo nepozornost, a všechno je zcela jinak. Připravili jsme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše logické myšlení, znalost češtiny a schopnost řešit číselné řady a přesmyčky. Otestujte své dovednosti a zjistěte, jak si vedete ve srovnání s ostatními, třeba i s vašimi dětmi.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Nejznámější české značky se zahraničním přesahem

Česká republika je domovem mnoha ikonických značek, které jsou známé pro svou kvalitu a inovativní design. Mnohé z vás možná překvapí, že mezi tyto značky patří například Bushman, založený Jindřichem Melicharem, který se inspiroval australskou přírodou a vytvořil značku outdoorového oblečení, jíž asi mnozí z nás považujeme spíše za zahraniční "brand". Další významnou značkou je Botas, jejíž předchůdce Botana byla založena již v roce 1949 a stala se synonymem pro sportovní obuv v tehdejším Československu.

Všem velmi známou značku Baťa zřejmě není třeba nijak detailně představovat. Rodina Baťů transformovala malou obuvnickou továrnu na globální impérium, a to již ve 20. a 30. letech minulého století. Společnost Škoda Auto, která začala jako výrobce jízdních kol a motocyklů, se také dlouhodobě řadí mezi nejúspěšnější české značky. Nyní sice spadá pod nadřazenou organizaci Volkswagen Group, stále se ale jedná o firmu, na kterou jsou Češi patřičně pyšní.

Nejen v oblasti obuvi a automobilů, ale i v kosmetice a potravinářství má Česká republika co nabídnout. Například Alpa, značka známá svou Francovkou, byla založena v roce 1918 a dodnes je symbolem kvalitní české kosmetiky. A nemůžeme zapomenout na Becherovku, bylinný likér s dlouholetou tradicí, který je často považován za jeden z českých národních pokladů. A když už jsme u alkoholu, Češi jsou pravděpodobně největší milovníci piva na světě, a tak je jasné, že nesmíme zapomenout na Pilsner Urquell, vůbec první světlý ležák.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Dovolená za socialismu. Pobyty na příděl, výjezdní povolení i prázdniny pod stanem. Vzpomínáte?

V dnešní době si můžeme cestovat, kam si jen vzpomeneme, a na dovolenou u moře či na chatu na horách se často dostaneme i víckrát do roka. Nebylo tomu tak ale vždycky. V dobách socialismu nás od západních zemí dělila železná opona a možnosti, kde trávit prázdniny, byly omezené. Vzpomínáte?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Otestujte se v zábavném kvízu!

Kolik toho víte o známých českých značkách? Prověřte své znalosti!

Pokud se vám kvíz nezobrazuje, klikněte zde.

Chcete si otestovat znalosti z hlavních měst evropských států? Potrapte své mozkové závity v dalším zábavném kvízu!

Související články

2024-06-15T03:41:05Z dg43tfdfdgfd