KVíZ: JAK DOBří JSTE ZELINářI? POKUD PěSTUJETE ZELENINU, MěLI BYSTE VšECHNY ODPOVěDI ZNáT

Pěstování zeleniny patří k našim zahradám už celou řadu let, vždyť neexistovala venkovská zahrada, kde by se nepěstovaly brambory a základní zelenina, která nasytila celou rodinu a často i sousedy. A užitkové zahrady typu „pěstuji vše, co se dá sníst“ v současné době neustále vzrůstají na oblibě. Ale jak jste na tom se znalostmi z oboru zelinářství vy? Znáte základní pojmy, nebo si jen vypěstujete pár okurek a rajčat a tím to pro vás končí? Vyzkoušejte si náš kvíz a sami zhodnoťte, jak na tom doopravdy jste.

Užitkové zahrady jsou v kurzu

Každý, kdo může, dnes pěstuje nějakou tu oblíbenou zeleninu, nemáte-li k dispozici zahradu, postačí vám k tomu i balkon nebo terasa. Zkrátka prostor, kam můžete umístit nádoby alespoň s rajčaty a okurkami. V současné době se již nezakládají čistě okrasné zahrady, ale lidé chtějí od zahrady mnohem více, než jen posedět a ugrilovat si maso. Dnes chce každý něco sklidit, nejvíce se pěstuje plodová zelenina a brambory. Pozadu nejsou ani záhony s kořenovou zeleninou, česnekem a listovou zeleninou. Důvod vzrůstající obliby užitkových zahrad je jasný, jakmile jednou ochutnáte své vlastnoručně vypěstované rajče, už nikdy ho nekoupíte v obchodě.

Pěstování zeleniny nevyžaduje speciální znalosti

Je samozřejmě dobré, pokud máte alespoň základní znalosti o zelinářství jako takovém, znáte základní pojmy, a tak nějak se v tomto oboru orientujete. Nicméně, chcete-li si vypěstovat svojí vlastní zeleninu, v zásadě nemusíte hned studovat zahradnickou školu, stačí jen u práce trochu přemýšlet a pečlivě číst návody. Obor, který se pěstováním a distribucí zeleniny zabývá se nazývá zelinářství a pokud byste se chtěli vyučit zahradníkem, tento obor musíte ovládat jako když bičem mrská.

 

Zelinářský kvíz odhalí vaše (ne)znalosti

Do našeho kvízu jsme se snažili zvolit ty nejzákladnější zelinářské pojmy, které, pokud pěstujete zeleninu, byste měli nebo alespoň mohli znát. Přece jen, ten, kdo se v tomto oboru pohybuje, už sem tam nějaký ten pojem pochytil a ví, kam jej zařadit. Zkuste si tedy, jak na tom se znalostmi o zelenině jste vy, možná se budete divit, kolik toho o zelenině ještě nevíte.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-07-03T08:10:01Z dg43tfdfdgfd