KRáL CITRUSů JMéNEM YUZU. ZDRAVé A CHUťOVě VýRAZNé OVOCE Z ASIE, JEHOž POPULARITA ROSTE I U NáS

Foto: Shutterstock

Díky své silně aromatické chuti má yuzu výrazné tóny mnoha známých citrusů – citronu, mandarinky a grapefruitu. I přes to je však zcela jedinečné. Jde o vysoce aromatický citrus, jehož plody pocházejí původně ze střední Číny a do Japonska a Koreje se dostaly během dynastie Tang (618 až 907). V poslední době se yuzu pěstuje také v Kalifornii, Austrálii, Španělsku, Itálii a Francii.

Chuť tohoto ovoce je nakyslá, připomínající grapefruit s podtóny mandarinky, a jeho slupka má jedinečné voňavé aroma. Tím je ostatně oproti jiným citrusům tak výjimečné. Jeho vůně je často popisována jako harmonická směs grapefruitu, mandarinky a nádechu borovice.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Kromě své bohaté vůně má yuzu kyselou chuť s jemnou sladkostí, díky čemuž se dá skvěle využít v mnoha pokrmech. Vysoká kyselost mu umožňuje zachovat si výraznou chuť i po vaření nebo pečení. Šťáva, kůra a semena ovoce yuzu se používají jako přísady do koktejlů, čajů a sladkých i slaných jídel. Je však důležité myslet na to, že se yuzu se obvykle konzumuje v malých množstvích, protože je hodně kyselé a snadno přebije ostatní chutě. Například polévková lžíce šťávy z yuzu může být použita v koktejlu, zatímco lžička její kůry může být přidána do marinády pro získání citrusové chuti. Japonci například yuzu používají také k výrobě léků, vůní, koupelových produktů, svíček apod.

Foto: Shutterstock

V tradiční čínské medicíně se yuzu používá jako přírodní lék na špatný krevní oběh a nachlazení. Studie ukazují, že plody yuzu obsahují různé zdraví prospěšné živiny a rostlinné sloučeniny.

Yuzu je nabité vitamínem C, má ho až trojnásobně víc než citron. Vitamin C hraje v těle řadu důležitých rolí a je potřebný pro tvorbu kolagenu, vstřebávání železa z potravy, metabolismus bílkovin, správnou imunitní funkci a syntézu neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin. Zároveň vitamin C funguje jako silný antioxidant, který neustále pracuje na ochraně buněk před oxidačním poškozením.

Dále yuzu obsahuje celou řadu rostlinných sloučenin, které mají pro tělo pozitivní účinky. Kůra yuzu a šťáva z yuzu jsou vynikajícími zdroji antioxidantů, včetně hesperidinu a naringinu, dvou nejkoncentrovanějších flavonoidních sloučenin ve šťávě yuzu.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Tyto sloučeniny podle výzkumu pomáhají snižovat oxidační stres, potlačují záněty a zlepšují regulaci krevního cukru a citlivost na inzulín. Ochranné látky obsažené v yuzu a dalších citrusových plodech mohou pomoci bojovat také se srdečními chorobami a některými druhy rakoviny.

Yuzu má využití také v aromaterapii. Některé výzkumy naznačují, že inhalace esenciálních olejů yuzu může pomoci zlepšit náladu, snížit srdeční frekvenci a zlepšit emoční stres. Studie z roku 2017 také zjistila, že inhalace esenciálního oleje yuzu po dobu deseti minut výrazně snižuje srdeční frekvenci a premenstruační příznaky, jako jsou napětí, úzkost, hněv, nepřátelství a únava.

Studie z roku 2021 zase zjistila, že dvouminutová inhalace esenciálního oleje yuzu snižuje pocity únavy. Yuzu také dokáže pomoci zlepšit koncentraci zvýšit koncentraci.

Foto: Shutterstock

Recept na koktejl Yuzu Gimlet

Ingredience:

  • 60 ml ginu
  • 15 ml yuzu šťávy
  • 8 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 8 ml cukrového sirupu
  • Led
  • Kolečko limetky na ozdobu

Postup:

  • Vychlaďte skleničku.
  • Do koktejlového šejkru přidejte led, gin, šťávu yuzu, limetkovou šťávu a sirup.
  • Protřepte.
  • Přeceďte do vychlazené sklenice.
  • Ozdobte kolečkem limetky.

Foto: Shutterstock

Zdroje: Springer Nature, National Institutes of Health, Chimia, Oxford Academic, Online Librany, The Journal of Alternative and Complementary Medicine

Související články

2024-06-26T12:08:50Z dg43tfdfdgfd