KDY SE VYPLATí ZALOžIT TRáVNíK POKLáDKOU KOBERCE: VYZKOUšET MůžETE I SENDVIčOVý ZPůSOB

Trápí vás nevzhledný trávník, který již dávno přestal plnit svoji okrasnou funkci a nyní je spíše pro zlost? V tom případě je potřeba provést nějakou nápravu a možnosti máte víceméně dvě. V případě, že máte opravdu zničený a zaplevelený stávající trávník vyplatí se založit ho znovu. Tou druhou variantou je tzv. sendvičový způsob, který vám ušetří čas i peníze. Která varianta obnovy trávníku se pro vás tedy hodí nejvíce a je travní koberec opravdu tou dražší variantou ve srovnání s výsevem travního osiva?

Trávník je tou nejvíce náročnou zelení na zahradě a chcete-li opravdu kvalitní trávník, obere vás nejen o čas, ale hlavně o peníze, protože kvalita rovná se velmi pečlivá péče. Pokud se vám ale stále nedaří, aby váš trávník byl chloubou vaší zahrady, je nutné se více věnovat jeho obnově. Můžete si vybrat mezi rychlou a pomalejší variantou, záleží nejen na tom, kolik máte času, ale také na vašich finančních možnostech.

Rychlý trávník je vhodný při časovém presu

Je-li trávník tvořen převážně plevelem a mechem a stébla trav jsou patrná jen na některých místech, není dobré takový trávník zachraňovat tak, že použijeme selektivní herbicidy nebo provedeme hlubší vertikutaci, ačkoliv i pořádně provedená vertikutace může takový problém vyřešit. Nejlepším řešením, obzvláště ve chvíli, kdy potřebujete zelenou plochu co nejdříve je, stávající nevyhovující trávník zlikvidovat a plochu znovu zatravnit. Využití travního koberce někdy nazýváme rychlým trávníkem, protože jeho účinnost je dána ihned po položení.

Travní koberec versus výsev

Pro založení travního koberce je důležité dobře připravit podklad, tzn., odstranit stávající zaplevelený porost, navést kvalitní tříděnou zeminu nebo trávníkový substrát a travní koberec položit. Po pokládce ihned uválcovat a hodně dobře zalévat. Váháte-li mezi založením trávníku z výsevu nebo zatravnění travním kobercem, tak rozdíl je převážně v počátečních nákladech. U koberce jsou tyto vstupní náklady samozřejmě vyšší nežli u výsevu, nicméně díky svým nesporným výhodám se v současné době využívá především travní koberec. V určité chvíli se ale náklady u výsevu i koberce vyrovnají, protože výsev musíte zalévat, dosévat holá místa, likvidovat plevele, hnojit atd. Máte-li tedy dostatek finančních prostředků k tomu, abyste měli nový trávník tvořený travním kobercem, rozhodně si zvolte tuto možnost, nebudete totiž v budoucnu litovat.

Sendvičový způsob založení trávníku

V některých případech se může stát, že stávající trávník není zase tak moc zaplevelený či zasažený mechem, ale i tak s ním nejste spokojeni. V tomto případě, kdy není nutné vylepšování půdy se někdy využívá tzv. sendvičování, což znamená, že stávající trávník posečete na co nejmenší výšku a na něj položíte travní koberec. Tento způsob obnovy trávníku my zahradníci sice nevidíme moc rádi, ale je to jedna z možností, jak nevyhovující trávník navrátit zpět do kondice.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-26T05:11:50Z dg43tfdfdgfd