KARDAMOM Má MNOHEM VíCE VYUžITí, NEž VěTšINA LIDí TUší. TEN OPRAVDU čERSTVý VONí PO CITRUSECH A POMůžE TřEBA S KREVNíM TLAKEM

Kardamom má mnohem více využití, než většina lidí tuší. Ten opravdu čerstvý voní po citrusech a pomůže třeba s krevním tlakem. Kardamom je aromatické koření pocházející z rodiny zázvorníkovitých rostlin. Jeho semena jsou malá a tmavě hnědá s ostrým, sladkým a lehce citrusovým aroma. Kardamom se používá v mnoha kuchyních po celém světě, včetně indické, blízkovýchodní, skandinávské a asijské kuchyně, kde se používá k dochucení kořeněných jídel, sladkostí a nápojů. Kromě svého výborného aroma má kardamom také řadu zdravotních výhod, včetně podpory trávení, regulace krevního tlaku a zlepšení dechu.

Využití kardamomu

A kde ho co nejlépe využít? Možností je hned několik.

Léčitelství

Kardamom je tradiční součástí čínské medicíny, jeho léčivé účinky však znali již staří Egypťané, Řekové i Římané. Používali jej jako žvýkačku, aby si zlepšili dech a vydezinfikovali dutinu ústní. Také se uplatnil jako protijed při uštknutí hadem nebo bodnutí štírem. V Egyptě byl i součástí balzamovacího procesu.

V parfumerii a aromaterapii

Součástí parfémů byl už ve starém Egyptě a jeho vůně se do orientálně laděných kořeněných parfémů používá stále. V aromaterapii se uplatní proti únavě, zklidnění nervů a napomáhá soustředění. K tomuto účelu se používají éterické oleje s kardamomem například v aroma lampě.

Foto: Pixabay

V kuchyni

Oba druhy kardamomu se používají především v kuchyni jako koření, buď samostatně nebo ve směsích, například kari, bahára, berbere, spekulatius nebo garam masala. Zelený kardamom lze přidat do sladkých kaší, moučníků i dezertů, neobejde se bez něj mnohé severské tradiční pečivo, bývá součástí koření do perníku nebo do jablečných moučníků. Ve slaných pokrmech jej najdete v kari, čatní nebo kořeněné rýži, můžete jím ale okořenit i samostatně třeba drůbež. V arabských zemích se bez kardamomu neobejde pravá káva, v Indii zase kořeněný čaj masala.

Kuřecí s kardamomem

Vyzkoušet můžete i tento skvělý recept.

Ingredience:

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo vykostěná stehna)
  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  • 1 lžička máku
  • ½ lžičky tlučeného kardamomu
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 špetka pepře
  • sůl

Postup:

Maso nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo a vložte do misky. Přidejte koření a sůl, prolisovaný česnek a jogurt. Promíchejte a nechte odležet v chladu nejméně 2 hodiny. Půl hodiny před přípravou vyndejte z lednice. V pánvi rozpalte olej a směs na něm zprudka opečte. Jakmile je maso hotové, snižte teplotu a přidejte mák a mandle. Podávejte s rýží.

 

Zdroje: https://www.karelhadek.eu/uvod-2/herbar/kardamom-obecnu, https://www.denik.cz/dum-a-byt/maly-zazrak-jmenem-kardamom-jak-s-nim-kouzlit-v-kuchyni-20170413.html, https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/kardamom-jaky-je-rozdil-mezi-zelenym-cernym-bilym-jak-ho-pouzit, https://www.tajemstvichuti.cz/recepty-2/kardamom/, https://www.koreni.cz/recepty/kardamomova-kava, http://www.pradobroty.cz/2014/03/maslove-susenky-s-kardamomem.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Kardamom má mnohem více využití, než většina lidí tuší. Ten opravdu čerstvý voní po citrusech a pomůže třeba s krevním tlakem first appeared on Naše zahrada.

2024-06-22T23:08:18Z dg43tfdfdgfd