KAM SCHOVAT POPELNICE: ELEGANTNí řEšENí, KTERé BUDE LADIT S DOMEM A PřEDZAHRáDKOU

Jestliže jste stavěli dům, určitě jste otázku hledání nejlepšího místa pro popelnice museli řešit. Zcela možná nemáte tuto situaci ještě vyřešenou a přemýšlíte, kde by bylo nejlepší umístit prostor pro odpad tak, aby to nenarušilo celkový dojem ze zahrady či předzahrádky. Někdy je to oříšek, ale jde to. Dokonce, přístřešek na popelnice nebo i na kola se může stát velmi zajímavým dekoračním prvkem, záleží na tom, jak to celé uchopíte. Poradíme vám, na co si při hledání místa pro popelnice musíte dát pozor a jak prostor co nejlépe využít.

Ten nejlepší prostor pro popelnice, obzvlášť ve chvíli, kdy nemáte jen jednu, ale celý arsenál, se většinou nabízí přímo v předzahrádce. Vzhledem k tomu, že právě předzahrádka by měla mít především reprezentativní charakter, je důležité tento prostor dostatečně vymezit a umístit tak, aby nedošlo k narušení celkové kompozice předzahrádky.

Popelnice potřebuje mít prostor

V každé obci i městě platí určitý režim odvozu domovního odpadu z popelnic. Při výběru vhodného místa je důležité zohlednit to, zda si popelnice budou brát popeláři sami, nebo budete musíte každý týden vyběhnout a popelnici vyndat. Pokud budeme přemýšlet nad klasickou rodinou se čtyřmi členy měla by v tomto případě postačit popelnice o objemu 120 l, vyvážená 1 x týdně. Pro popelnici o objemu 120 l je třeba počítat s prostorem 80 x 80 cm pro každou popelnici. K tomuto prostoru nezapomeňte připočítat prostor nutný pro manipulaci, tzn. pro plnění a vyprazdňování. Máte-li popelnic více, počítejte s prostorem pro manipulaci před nimi 80 cm. Jako povrch místa pro popelnice použijte vždy stejný materiál jako přístupové cesty k domu. Díky použití stejného materiálu se místo s popelnicemi lépe začlení do celkového obrazu předzahrádky a bude to mnohem lépe vypadat.

Co se hodí na popelnice

V dnešní době není nutné, aby popelnice, zvláště ve chvíli, kdy nemáte jen jednu, byly umístěny hned u branky. Pro popelnice lze dnes zakoupit domečky, šikovní kutilové si jej mohou vyrobit sami a prostor s popelnicemi může plnit i dekorativní funkci. V případě, že se jedná o masivnější konstrukci, často vám ji na místo dopraví jeřáb, ale není problém si jednoduchou konstrukci vyrobit doma. Abychom domeček s domovním odpadem co nejvíce zamaskovali, vysazují se před něj vyšší traviny typu ozdobnice nebo pampové trávy nebo různé keře, nejlépe stálezelené, aby byla funkčnost zachována i přes zimu. Přístřešek můžete nechat porůst i popínavou rostlinou, kdy vhodný druh volíme dle klimatických a půdních podmínek. Mezi těmi nejčastějšími popínavými rostlinami se využívají loubince nebo stálezelené varianty břečťan nebo zimolez Henryův.

Přístřešek můžete vylepšit 

Jestliže nemáte velkou zahradu a jediné, co máte k dispozici je malá předzahrádka s přístřešek pro popelnice, využijte tuto plochu co nejvíce. Na střeše přístřešku totiž můžete vysázet pár nenáročných rostlin a získat střešní zahradu. Těmi nejvhodnějšími druhy jsou netřesky a rozchodníky, přičemž nemusíte zakupovat jednotlivé rostliny, ale jednodušší je zakoupit rozchodníkový nebo netřeskový koberec, který jen rozprostřete na připravené podloží z kvalitního substrátu.

Díky tomu nejen, že získáte kus přírody, ale milovat vás nudou i opylovači, kteří zde naleznou potravu, a to i ve městě, ale i úkryt. Většina rozchodníků i netřesk totiž krásně kvetou a hmyzu tak poskytnou lahodné pohoštění.

Co dodržet pro přístřešek na popelnice 

1. Přístřešky pro popelnice by neměly být zamčené, aby se k nim mohli dostat popeláři.

2. Cestu od popelnic k popelářskému vozu je dobré pokrýt hladkým povrchem, nejlépe tedy dlaždice bez větších spár, díky tomu nevzniká při pojezdu takový hluk, kterým byste mohli otravovat život svým sousedům.

3. Kolem popelnic naopak nemějte povrchy typu kačírek, štěrk, trávník, protože takové povrchy se nedají snadno zamést.

4. Na střechu přístřešku nepoužívejte vlnitý plech ani nic podobného, protože při silném dešti vzniká velký hluk.

5. Kolem přístřešku s popelnicemi vysaďte dostatek rostlin, hlavně těch stálezelených, ať v zimě, po opadu listu, nekoukáte přímo na popelnice.

6. Vysadíte-li na přístřešek pro popelnice popínavou rostlinu, věnujte pravidelnou péči jejímu stříhání, aby popeláři vaši popelnici vůbec našli. Velmi vhodná pro popnutí je třeba pomalu rostoucí popínavá rostlina hortenzie řapíkatá.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-21T11:23:33Z dg43tfdfdgfd