KAM NA VýLET S NAší KRáSNOU ZAHRADOU: NAVšTIVTE ARCHITEKTONICKý SKVOST VRTBOVSKOU ZAHRADU, KTERá VYPRáVí ROMANTICKý PříBěH VíTěZSTVí ROZUMU NAD SMYSLNOSTí

Blíží se letní prázdniny a s nimi jsou spojeny různé výlety nejen do zahraničí, ale hlavně po našich krásných památkách. A že jich máme u nás požehnaně, hradů, zámků, parků a zahrad napočítáme mnoho, takže každý si může najít místo, kam vyrazí. My vás tentokrát pozveme do našeho hlavního města, kde je ukryta jedna z nejkrásnějších barokních zahrad. Vrtbovská zahrada je pečlivě ukryta mezi domy kousek od Malostranského náměstí a už při vstupu vás uchvátí socha Atlanta, který byl v řecké mytologii obr a z Diovy vůle drží nebesa. A jako v nebi si v této zahradě budete připadat. Prozradíme vám také pár zajímavostí, které jste o této zahradě možná netušili.

Jak se dostat do zahrady: je ukryta mezi domy

Terasová barokní zahrada se spolu s dalšími třemi barokními zahradami nachází na svahu Petřína a přístupná je z Karmelitské ulice na Malé Straně v Praze. Stačí vystoupit na Malostranském náměstí a odtud je to asi 5 minut ke vstupní bráně zahrady. Je otevřena denně od 10 do 19.h.Vrtbovská zahrada je opravdovým skvostem a je zapsaná na seznam památek UNESCO. Je prodchnuta geniem loci díky panoramatu Pražského Hradu a malostranských střech a dominant kupole a věží chrámu sv. Mikuláše.

Zahrada patřila nejvyššímu purkrabímu

Vrtbovskou zahradu nechal u Vrtbovského paláce vybudovat jeden z nejmocnějších mužů českého království hrabě Jan Josef Vrtba, který byl nejvyšším purkrabím a nositelem nejvyššího habsburského vyznamenání Řádu Zlatého rouna. Zahrada byla dominantou residence a architektonicky, sochařsky a malířsky ukazovala jeho politický úspěch. Byla vybudována na místě staré vinice, stoupá ve strmých dynamických a harmonicky modelovaných terasách do petřínského svahu. V roce 2019 byla Vrtbovská zahrada porotou z Garden Award oceněna jako 2. nejkrásnější zahrada v Evropě.

A tak se bohyně zamilovala do smrtelníka

Jako v každé barokní zahradě, ani zde, v té nejkrásnější, nemohla chybět Sala terrena, výklenek ve zdi, kde se konala různá představení a využívalo se zde především výborné akustiky. I v současné době se zde konají různé koncerty nebo také svatby. Tato hala je otevřená třemi arkádami do zahrady, naplněné zvuky vody a zpěvem ptáků z protilehlé voliéry. V ní prozpěvuje mnoho opeřenců, které dodala ZOO Praha, kromě kanárů zde poletuje hrdlička chechtavá, neoféma tyrkysová nebo amadina diamantová. Zvláště v létě, kdy panují vyšší teploty je v této části nejpříjemněji, je zde chladněji a příjemný stín. Právě Sala terrena tvoří spojnici mezi palácem a zahradou, najdeme v ní Reinerovy fresky a sochy Bakchuse a Cerery od Matyáše Bernarda Brauna. Na klenbě Sala terreny je vyobrazen dojemný příběh nenaplněné lásky bohyně Venuše k Adonisovi. Bohyně se do Adonise zamilovala, v předtuše jeho blízké smrti je neklidná a jeho objetí neopětuje. Adonise i Venuši najdeme v podobě soch také u schodiště.

Zahrada je jeden velký příběh

Pokud to jen trochu půjde, vypravte se do zahrady ve všední den, kdy zde není takový nával turistů. Jen tak si totiž vychutnáte příběh, který je citlivě zasazen do celé zahrady. Jde o téma vítězství Rozumu nad Smyslností, který je zde prezentovaný soupeřením Venuše a Minervy. Zahrada oslavuje rozum, který přivede člověka ke spáse, je chápána jako prostor symbolického rozcestí, na němž bájný Herkules váhá mezi ctností a neřestí, mezi Minervou a Venuší. Nad vstupní branou do zahrady se proti nebi promítá socha Atlanta nesoucí nebeskou klenbu, po obou stranách jsou pak sochy ženských ostav symbolizující Hojnost a Bohatství.

Budete-li se chtít pokochat tím nejkrásnějším výhledem na celou zahradu a město v pozadí, musíte se dostat na gloriet neboli teatron, což je takový malý balkonek. Dříve zde byly nástěnné malby a vnitřní prostor grotty v jeho nitru.

Tohle jste o Vrtbovské zahradě možná nevěděli

Na prostřední terase bylo vysázeno přes 12 tisíc sazenic buxusu. Jámy pro stromy se hloubily sbíječkami ve tvrdé břidlici, která tvoří podloží zahrady. Do zahrady bylo navezeno asi 140 m3 kvalitní zahradní zeminy a asi 30 m3rašeliny. Celková rekonstrukce stála více než 46 miliónů korun.

Na své si přijdou i milovníci rostlin

Barokní zahrady jsou plné života, krásných soch, výhledů a hlavně rostlin. Barevně osázené záhony ohraničené nízce střiženými živými ploty, nejčastěji z buxusu a tisu, které vytváří různé ornamenty. Výplň záhonů v letošním roce tvoří barevné begonie. Vše je doplněno nádherně zdobenými vázami zdobených reliéfy. Vrtbovská zahrada si vás rozhodně získá a bývá to láska na celý život.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-07-03T04:40:18Z dg43tfdfdgfd