JAKý POSTřIK NA PLíSEň OKUREK A RAJčAT PřIPRAVIT PODLE BABSKýCH RAD? TYTO PREVENTIVNě FUNGUJí, VYZKOUšELI JSME JE ZA VáS

Okurky a rajčata patří mezi nejčastěji pěstovanou plodovou zeleninu a tak se není co divit, že si ji každý zahrádkář hýčká, co může. Plísně jsou asi největším postrachem a většinou se s nimi tak trochu pereme už od půlky června. Letošní počasí jim nahrává a jestli jste zatím bez nich, rozhodně stojí za to prevenci nepodceňovat.

Předcházet plísním není jen o postřicích. Jádro pudla tkví především ve vzdušné výsadbě. Rajčata i okurky je potřeba sázet dostatečně daleko od sebe. Tak, aby se rostliny nedotýkaly ani země, ani jiné vegetace. Snadno si pak předávají vlhkost, která je prvním impulsem k šíření plísní.

 

Doporučuje se i zalévání ke kořenům, protože vlhkost na listech způsobuje jen zbytečné problémy. A i když dodržíte všechny rady týkající se výsadby, vyštipování zálistků rajčat a zaštipování okurek, plíseň stojí v pozoru a čeká na sebemenší příležitost, kdy na rostlinu skočit.

Jaké jsou přírodní postřiky na rajčata a okurky

Kdyby měl člověk spoléhat na chemické postřiky, nejspíš by se nedoplatil, nehledě na to, že stále víc zahrádkářů pěstuje svou zeleninu podle přírodních zákonitostí a snaží se vypomáhat si starými dobrými babskými radami.

 

Jaké 3 postřiky mají sloužit jako prevence plísní

Prohlédněte si video

 
 

Postřik z česneku

Česnek má přirozené desinfekční a fungicidní účinky, čehož můžete úspěšně využít. Stačí prolisovat 3 stroužky česneku (může být klidně loňský), zalít je litrem horké vody, uzavřít a nechat do druhého dne louhovat. Těsně před aplikací pak nálev přeceďte přes plátýnko, nalijte do rozprašovače a aplikujte na zelené části rostlin. Opakovat můžete i jednou za dva dny, většinou ale postačí jednou týdně. Důležité je nestříkat rostliny před deštěm a za velkého horka. V prvním případě by se postřik rychle smyl, ve druhém by hrozilo popálení listů.

Dobrou zprávou je, že česnek můžete použít v podstatě na jakékoliv rostliny a dokonce pomáhá v boji s padlím na růžích.

 

Postřik z mléka a vody

Někdo tvrdí, že tento postřik nefunguje, my s ním máme skvělé zkušenosti. Mléko mícháme s vodou v poměru 1:1 a aplikujeme na zelené části rostlin. Osvědčilo se nám používat mléko v krabicích, po aplikaci farmářského zůstávaly na listech kapky tuku, které plesnivěly. Byť se nejedná pro rostliny o nebezpečnou plíseň, je nežádoucí.

 

Postřik z jedlé sody, oleje a jaru

Na rovinu přiznáváme, že tento postřik byl pro některé z nás trochu na hraně, zvlášť kvůli použití jaru. Přeci jen se jedná o přípravek nepřírodního původu a v redakci se našli i tací, kteří s ním mají negativní zkušenost, neboť jejich ovoce po aplikaci jaru moc “nechutnalo”. Nicméně pokud použijete jar přírodního složení, který má i v popisu uvedeno, že je možné ho používat k omývání potravin, bát se nemusíte.

Pro postřik smíchejte lžíci jedlé sody, lžičku rostlinného oleje a kapku přírodního jaru, zalijte litrem vody a aplikujte na rostliny.

Věříme, že jsme vás inspirovali a námi ověřené postřiky vyzkoušíte. Na podobné téma si můžete také přečíst náš minulý text: Jak na žloutnutí listů okurek

     

Související články

2024-07-03T03:54:16Z dg43tfdfdgfd