JAK VYUžíT LEVANDULI V KUCHYNI: DEJTE JI DO PROVENSáLSKéHO KOřENí, PřIPRAVTE SIRUP NEBO JI VYUžIJTE DO PEčENí

Jemňounké modro-fialové květy levandule se svou omamnou vůní jsou nejen kouzelnou dekorací. Máme tipy, jak využít levanduli v kuchyni. Její květy jsou totiž jedlé a hodí se do sladkých i slaných jídel.

Využití levandule v kuchyni

Levandule lékařská je nádherná rostlina, která má velmi široké využití v domácnosti, kosmetice, ale také v kuchyni. Květy levandule lékařské jsou jedlé, květy některých jiných levandulí obsahují vysoký podíl aromatických olejů a při využití v kuchyni by pokrm mohl připomínat chutí mýdlo. 

Kromě zpříjemnění chuti má ale levandule také léčivé účinky, jak ve své knize Mistrovství zdraví uvádí její autorka a zakladatelka levandulové farmy, Helena Neumannová. Podle autorky levandule mimo jiné prospívá dýchacím cestám, může mírnit astma i bolesti a prokázané jsou její účinky na deprese a úzkosti

Takže když tuhle kouzelnou bylinku pustíte do své kuchyně, může vám přinést mnohem víc než jen zajímavou chuť jídel. Pokud tedy máte levandule někde ve svém okolí, doporučujeme si ji nasušit. 

Osvěžující limonáda z levandule: Domácí chuťovka, kterou budete chtít znova

Jak usušit levanduli?

Obvykle levanduli sušíme zavěšenou ve svazcích květy dolů. Sušit ji můžeme i v sušičce na ovoce. Teplota by neměla přesáhnout 35 °C. Díky sušení je vůně levandule silnější. Proto s ní v jídle šetříme. Usušenou levanduli skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, při pokojové teplotě, v temnu a suchu. Vydrží tak alespoň 2 roky.

Královna levandule: Kdy ji sbírat, jak ji správně sušit a jak z ní upéct tento voňavý citronový moučník s polevou

Provensálské koření

Levandule je snad nejvíce spojená s provensálským kořením, i když v tradiční směsi se většinou neobjevuje. Doma si můžeme připravit oblíbenou bylinkovou směs podle vlastní chuti. Kromě levandule se do ní hlavně dává tymián, oregano, rozmarýn, saturejka, majoránka či bazalka.

Provensálské koření: Do směsi stačí jen pět druhů bylinek, důležité je jejich správné usušení a uložení v dobře těsnících nádobách

Levandulový sirup 

Levandulový sirup je skvělým základem nejen pro domácí limonády, ale také třeba na přípravu dezertů. Na jeho přípravu se využívají nejen květy, ale také celé stonky. Hodit se bude už jen skořice, citróny, cukr a voda. Přichystat si tento sirup zvládne každý a nejen v létě si bude moci vychutnat všechny jeho chutě a vůně.

Náš tip: Připravte si vynikající levandulový sirup podle našeho receptu. A pokud na přípravu nemáte čas, k dostání jsou už i sirupy hotové v bio kvalitě. 

Holka u plotny peče: Jak na arabské sušenky maamoul? Plněné datlovou pastou a provoněné růžovou vodou chutnají skvěle

Levandulový cukr

Také domácí levandulový cukr se v kuchyni neztratí a skvěle se hodí do pečených i nepečených dezertů. Pokud umíme vyrobit vanilkový cukr, není ani příprava levandulového cukru žádný problém. Trvá to jen pár minut.

Co je potřeba? Hrnek třtinového cukru, lžička sušených květů levandule. Jak na to? Cukr i květy rozmixujte. Vznikne tak cukr, který chutná po levanduli. Jestli chcete jen mírně ovoněný cukr, pak obě složky nemixujte, jen je promíchejte a sklenici zavřete. 

Makový dort podle Kristýny z Peče celá země zvládne každý: Voní levandulí a skvěle chutná po borůvkách

Kandovaná levandule

Čerstvé květy levandule můžeme také využít tak, že je budeme kandovat. Co je na to potřeba? Rozšlehaný bílek, cukr a čerstvé květy. Jak na to? Květy namočte do rozšlehaného bílku, obalte v cukru a dejte je sušit do sušičky potravin na nízkou teplotu. Kandované květy pak uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Budou se hodit při zdobení dezertů.

Náš tip: Připravte si kandované květy levandule.

Letní recepty

Nejen dezerty s levandulí

Voňavá levandule krásně vylepší nejrůznější dezerty, ať už v čerstvé podobě jako dekorace nepečených i pečených zákusků, dezertů i dortů, či sušenou do těsta. Využít ji můžeme od bábovek, přes levandulí provoněné sušenky, až třeba po vynikající levandulovou zmrzlinu s medem.

K dostání jsou už i hotové levandulové čaje, koření z mateřídoušky s levandulí (vynikající na ryby a zeleninu) či mořská sůl s levandulí (skvěle dochutí drůbeži maso), nebo med s levandulí. Zkrátka, možností je mnoho, stačí si jen vybrat. 

Zdroj informací:

Neumannová, H.: Mistrovství zdraví 

https://www.kytkykjidlu.cz/herbar-jedlych-rostlin/levandule-lekarska-lavandula-angustifolia/: Levandule lékařská

zavunilevandule.cz: Jaké jsou druhy levandule

Náš tip: Připravte si levandulový sirup podle následujícího videoreceptu:

 

Přečtěte si také:

2024-06-13T06:12:41Z dg43tfdfdgfd