JAK VYBRAT BAZéN PRO VAšI ZAHRADU: VYTVOřTE SI LUXUSNí ZAHRADNí OáZU

Česko se už dávno zařadilo mezi bazénové velmoci. Ještě před lety naše zahrady dobývaly kulaté nadzemní bazény, které bylo potřeba na zimu vypustit, složit a na jaře celý proces opačně zopakovat. V posledních letech ale i našinci přicházejí na chuť bazénům zapuštěným do země, těm, z nichž se stane centrum rodinného dění a sousedské zábavy.

Kam umístit bazén na zahradě

To je otázka hodná zahradního architekta. Většinou má tolik zkušeností, že mu přirozené zakomponování bazénu do vaší zahrady ani nedá tolik práce. Vy nad tím budete muset trochu přemýšlet, zvlášť jestli netvoříte novou zahradu. Věnujte proto pár večerů hledání inspirace na internetu, nakukujte přes ploty do cizích zahrad a nebojte se klidně zajet na konzultaci do bazénového centra. Bývá zadarmo a většinou bývá ku prospěchu věci.

 

Výběr a stavba bazénu má svá pravidla

  • Zapuštěný bazén umístěte vždy na co nejslunnější místo na zahradě, voda se rychleji prohřeje.
  • Popřemýšlejte o zastřešení bazénu, které vodu ochrání před nečistotami (vám ušetří spoustu práce) a hlavně udrží vodu déle teplou, takže se budete moci koupat větší část roku nebo i ve špatném počasí. Zastřešení je další nemalá investice. Nemusíte ho stavět současně s bazénem, ale je dobré s ním počítat do budoucna a už teď si udělat menší stavební přípravu.
  • O umístění bazénu přemýšlejte nejen z hlediska vzhledu, ale i praktičnosti. Čím blíž k domu ho budete mít, tím raději do něj budete chodit. A když ho umístíte na dohled z okna, s klidným srdcem do něj pustíte větší děti bez dozoru.
  • Dobře zvažte velikost bazénu, není snad nic horšího, než když po pár týdnech používání zjistíte, že je vaší rodině nebo potřebám bazén “malý”.

Jaký bazén je nejlepší pro vaši zahradu

Odpověď se samozřejmě bude lišit podle vašich osobních preferencí a rozpočtu, zůstaneme tedy v obecné rovině. 

Z hlediska náročnosti na údržbu a trvanlivost je nejlepší nerezový bazén. Ten je v podstatě nesmrtelný, zároveň ale také tak drahý, že většinou zdobí zahrady velmi movité klientely, případně veřejná koupaliště a hotely. Na paty mu šlapou laminátové bazény, které vydrží desítky let ve skvělém stavu, velmi snadno se udržují a trochu vytlačují bazény z plastu. Bývají sice dražší, ale cenu bohatě vyváží trvanlivost a nízké nároky na péči. Bolístkou plastových bazénů bývala ještě nedavno relativně rychlá degradace materiálu, který po pár letech hrubl a ulpívaly na něm nečistoty, navíc jsou vyrobeny z několika svařovaných plastových desek a ve svárech bývají náchylné k praskání. Dnes už se dají najít i takové plastové bazény, které vydrží relativně dlouho, byť ve svárech jsou stále náchylné k poškození. Pokud vám to rozpočet umožní, je lepší upřednostnit na zahradu laminát, v případě, že si chcete dopřát zapuštěný bazén, je plastový na pár let dobrou alternativou. 

Máte-li volit mezi bazény do země a nadzemními bazény, vždy sáhněte po těch prvních. Dají se velmi dobře zakomponovat do zahrady a snadno se z nich může stát centrum veškerého dění: hry ve vodě, odpočinek vedle vody pro rodiče s květinovou potěchou pro oko, místo s grilovacím koutkem, travnatý plácek pro dětské hry… Tak harmonického vzezření s nadzemním bazénem nedocílíte.

 

Co dát kolem bazénu

Výběr správného materiálu pro okolí bazénu může být ještě větší výzva, než vybrat správně bazén. Z přehršle materiálů, tvarů i barev vám můžou oči přecházet. Většinou bude platit to, že se pokusíte sladit styl okolí bazénu s domem a celým vyzněním zahrady.

Myslete při tom na pár zásadních bodů, které vám do budoucna usnadní život:

  • Bezprostřední okolí bazénu by mělo být vždy protiskluzové. Okolí bazénu bývá mokré, takže by v opačném případě hrozilo riziko zbytečných úrazů.
  • Vždy volte mrazuvzdorný povrch a takový, který se příliš nerozpálí v létě.
  • Tráva vypadá na pohled sice pěkně, ale s ní si budete vodu v bazénu zanášet nečistotami (kamínky, hlína, tráva).
  • Přírodní materiály potěší vaše ekologické srdce, ale většinou nejsou příliš praktické: dřevo je potřeba ošetřovat, kámen se zase v létě rozpálí (stejně tak i beton). Dobrou volbou může být dřevoplastový kompozit, který je vyrobený ze směsi dřevěných pilin a polymerů. Vizuálně připomíná dřevo, nevyžaduje příliš péče a navíc je plně recyklovatelný.

Zdroje: www.bazenyrelax.cz, www.isotra.cz, Flera.tv

O autorce: 

Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Související články

2024-06-17T04:39:00Z dg43tfdfdgfd