JAK NA VýBORNý RYBíZOVý DžEM BEZ CHEMIE? DíKY SNADNéMU POSTUPU JE DO PůL HODINKY HOTOVO

Rybíz krásně dozrává a spousta z něj možná míří do džemu. Jak na výborný rybízový džem bez chemie? Tyhle kroky nesmíte podcenit, abyste ho mohli vychutnávat třeba v dezertech.

Jak vypadá správný džem

Z ovocných keřů se právě rybíz v našich zahradách objevuje nejspíš nejčastěji. Kromě našich mlsných úst míří také na další zpracování, třeba do džemu či marmelády. Rybízový džem je klasikou mezi džemy. Linecké si dost možná bez něj vůbec nedokážeme představit, nehledě na namazání na dobrý chleba s máslem. Oblíbený rybízový džem je tuhý a mírně kyselý.

Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?

Jak se liší džem a marmeláda

Bývávaly doby, kdy se dalo zaměňovat slova „džem“ a „marmeláda“. Evropská unie na to má svůj názor a zpracovatelské firmy to tak mají těžší. Platí, že v marmeládě by měly tvořit alespoň pětinu obsahu citrusové plody. O džem jde ve zbylých případech za podmínky, že obsahuje alespoň 35 % ovoce. Pokud je množství ovoce vyšší, pak jde o „extra“ nebo „výběrový“ džem. 

V Rakousku, ale i třeba v Řecku si vyjednali výjimky z evropské legislativy a na jejich pultech jsou marmelády všeho druhu.

A že doma mluvíme o zavařenině? To klidně můžeme, nejsme výrobní závod. Koneckonců, to slovo zní přece hezky. 

Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce

Na co nezapomenout při přípravě rybízového džemu

  • Výhodou rybízu je to, že má dostatek pektinu, takže ho nemusíme přidávat. 
  • Než začneme pracovat, zkontrolujeme, jestli jsou všechny nádoby a pomůcky čisté, stejně tak sklenice a víčka. Musejí být suchá a horká. 
  • Vaříme bez přidání dalších ingrediencí tak dlouho, dokud nezačne rosolovatět. Vyzkoušíme to tak, že zkusíme kápnout džem na talířek.
  • Vařením se objevuje pěna. Aby se džem nekazil, sbíráme pěnu a dáváme ji stranou.
  • Nalijeme džem do sklenic, uzavřeme a otočíme na 10 minut víčkem dolů. Díky tomu se vysterilizuje a tím se také sníží pravděpodobnost, že se zkazí.
  • Necháme vystydnout a džemy pak uložíme do tmy, sucha, ideální je spíž, případně sklep.

Rybíz

Jak na výborný rybízový džem bez chemie

Z jedné várky budete mít cca 660 ml rybízového džemu. Budete potřebovat 500 ml vylisované šťávy z červeného rybízu a 450 ml cukru krystal (dle chuti).

Jak na to? Připravte si čisté skleničky a víčka. Rybíz opláchněte, postupně namelte v odšťavňovacím mlýnku nebo vylisujte přes cedník pomocí utěrky. Odměřte vylisovanou šťávu a připravte potřebné množství cukru.

Do širšího hrnce s nepřilnavým dnem nalijte šťávu, uveďte k varu a vařte 5 minut. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte 3-4 minuty. Podle kyselosti rybízu můžete poměr cukru upravit i na 1:1.

Horký džem přes trychtýř nalévejte do čistých skleniček, okraje sklenic dobře otřete a pevně uzavřete víčkem. Uzavřené sklenice na cca 10 minut otočte dnem vzhůru. Džem tuhne chladnutím.

Náš tip: Připravte si rybízový džem do 10 minut podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-06-26T07:01:13Z dg43tfdfdgfd