JAHODY, SMETANA & žELé: DOKONALá TROJICE, ZE KTERé VYTVOříTE SKVěLé DEZERTY. POJďTE SI PřIPRAVIT TřEBA JAHODOVý žELé KOLáč NEBO JAHODOVOU BOMBU S OVOCEM

Jahody: Čerstvé a šťavnaté

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které se v kuchyni používá. Jejich sladkost a jemná kyselost je ideální pro sladké pečení. Při výběru jahod je důležité sáhnout po těch nejčerstvějších, které jsou pevné, sytě červené a bez otlaků. Jahody mohou být použity čerstvé, nakrájené na tenké plátky jako náplň do koláčů nebo dortů, nebo rozmixované na hladké pyré, které přidává intenzivní jahodovou chuť do krémů a polev.

Smetana: Krémová lehkost

Smetana, obzvláště ta s vyšším obsahem tuku (minimálně 30 %), je základní ingrediencí pro mnoho dezertů. Vyšlehaná smetana může být použita jako lehká náplň do koláčů nebo jako chutná a zároveň dekorační vrstva na dorty. Šlehačku můžete kombinovat s dalšími surovinami, třeba s tvarohem nebo čerstvým sýrem.

Želé: Lesklá krása 

Želé na dortech nejen krásně vypadá, přináší do dezertů také příjemnou texturu a dokáže je držet pohromadě. Používá se například do nepečeného cheesecaku, jehož náplň stačí vychladit a můžete servírovat.

  • Želatinu také můžete vrstvit na jahody nebo ji na dort nalít a jahodami ozdobit vršek. Při přípravě želé je důležité použít správný poměr vody a želatiny, aby bylo dostatečně tuhá a dobře držela tvar. Dokonale se jí naučíte připravit podle Cukrářské akademie Heleny Fléglové.

Hvězdné trio

Z kombinace jahod, smetany a želé můžete vytvořit řadu vynikajících dezertů. Například koláč s tvarohem a ovocným želé, jahodovo-ricottový dort nebo třeba pohár s portským vínem. Křehké těsto, čerstvé jahody v jahodovém želé je dezert nejen lahodný, ale také oku lahodící.

Zdroj: časopis Apetit

2024-06-14T11:02:25Z dg43tfdfdgfd