JAHODOVý DžEM PRO ZAčáTEčNíKY BEZ CHEMIE: DůLEžITé JE čERSTVé OVOCE A SBíRáNí PěNY PřI VAřENí, CHUť VYLEPší I TROCHU ZVLášTNí KOřENí

Snad žádný jiný džem není tak oblíbený jako ten jahodový. Ať už je to pro jeho lákavou barvu nebo svěží aromatickou chuť, s oblibou se používá na palačinky, pečivo i na mnoho dezertů. Pokud se do něj letos pouštíte poprvé, určitě vám přijdou vhod následující rady. 

Jahodový džem připravíte i jen s pektinem

Jahod sice možná letos není tolik jako v předchozích letech, o to víc se ale možná vyplatí si je uskladnit na zimu. A jahodový džem je tou nejlepší možností. Ten pak využijete k namazání na chleba, palačinky či lívance, k ochucení jogurtů, kaší i smoothies, ale třeba i do koláčů.

Jeho příprava je poměrně snadná, a to i v případě, že z ní vynecháte různé želírovací přípravky a cukry, které obsahují konzervační látky a další zbytečná aditiva. Vystačíte si úplně jen s přírodním pektinem, který koupíte v prášku, a i s cukrem můžete šetřit, když nemusíte mít marmeládu úplně přeslazenou.

I tak získáte džem, který vám vydrží až do další sezóny. Jen je třeba dodržet správný postup, aby vám zavařenina brzy nezplesnivěla. A co je tedy třeba si ohlídat?

Dokonalý jahodový sirup: Základní příprava, tipy na netradiční dochucení a rady, kam sirup využít

Jak na nejlepší jahodovou zavařeninu?

  • Pokud se rozhodnete si udělat domácí zavařeninu, je třeba si hlavně připravit sklenice – tedy dobře je vymýt a vysterilovat. Nejlepší možností je umýt je horkou vodou a mycím prostředkem, pak je vložit na plech a ten dát do trouby předehřáté na 140 až 180 °C. V troubě pak nechte sklenice cca 20 minut, dokud neschnou. Můžete je případně i dát do hrnce s horkou vodou, nechat vařit asi 10 minut
  • Ani do marmelády nepatří špatné ovoce. Plody sice nemusí být úplně výstavní a nevadí, když budou trochu pomačkané, nesmí být ale shnilé nebo plesnivé. Ovoce nejprve očistěte, omyjte a nechte okapat. Velké jahody překrojte. 
  • Jahody sice neobsahují tolik pektinu jako třeba rybíz nebo jablka, i tak jsou na něj poměrně bohatá, proto stačí k nim přidat jen menší množství přírodního pektinu, jímž nahradíte želírovací přípravky. Pektin je možné koupit v obchodech, a to buď citrusový nebo jablečný. Díky němu bude džem krásně hustý. Na 1 kg ovoce dejte asi 10-15 g pektinu. Místo pektinu lze použít i agar
  • Do džemu samozřejmě patří i cukr. Ten obyčejný bílý můžete klidně nahradit třtinovým, případně i jiným sladidlem, třeba medem. Cukr přidávejte podle chuti, Ideální poměr je na 1 kg ovoce asi 500 g. Cukr můžete případně přidat i ubrat, počítejte ale s tím, že cukr funguje jako konzervant. Větším množstvím cukru si tak pojistíte delší trvanlivost džemu. 
  • Krásnou svěží barvu zajistí džemu přidání kyseliny citronové nebo citronové šťávy. I ony prodlužují trvanlivost a zabraňují tvorbě plísní. Navíc vylepší a zvýrazní chuť džemu. Na 1 kg ovoce stačí použít jen 1 lžičku kyseliny citronové, případně šťávu z 1 citronu. Kyselinu citronovou nebo šťávu přidávejte až úplně nakonec.
  • Ovoce je dobré předem zasypat cukrem a nechat chvíli odležet, aby se z něho uvolnila šťáva.
  • Džem by se měl vařit co nejkratší dobu. Je proto lepší připravovat ho v hrnci se širokým dnem, aby se ze směsi mohla rychleji odpařovat tekutina. Během vaření nezapomeňte sbírat z povrchu pěnu. Kdyby tam zůstala, džem by se vám mohl začít brzy kazit. Pokud máte teploměr, konečná teplota by měla přesahovat 100 °C.
  • Když máte v džemu velké kousky jahod, můžete je rozmačkat šťouchadlem na brambory nebo trochu rozmixovat
  • Hotový džem poznáte tak, že v něm chvíli zůstane cestička, když jím projedete vařečkou. Můžete provést i tzv. talířkový test – tedy kápnout trochu marmelády na studený talířek. Dostatečně uvařená marmeláda by měla ihned ztuhnout
  • Pokud byste chtěli jahodový džem trochu vylepšit, můžete jej dochutit kořením či bylinkami. K jahodám se krásně hodí hlavně vanilka, dále skořice či hřebíček. Zajímavou chuť má džem dochucený mátou nebo bazalkou, vyzkoušet můžete i pikantní pepř či balzamikový ocet

Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu

Recept na jahodový džem s agarem

Získali jste větší množství jahod a máte v plánu se konečně pustit do přípravy jahodové marmelády? Zkusit to můžete i podle následujícího receptu: 

Budete potřebovat: 1 kg jahod, 500 g cukr krupice, 3-4 g agaru a 1 lžičku citronové šťávy.

  1. Jahody omyjte, zbavte zelených lístků a v misce je rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Rozmačkané jahody dejte do hrnce. Pokud chcete docílit velmi hladké marmelády, jahody rozmixujte.
  2. Jahodovou směs přiveďte k varu a za stálého míchání 10 minut vařte. Poté přidejte citronovou šťávu, agarový prášek a cukr. Ochucenou jahodovou marmeládu dalších 10 minut povařte.
  3. Ještě horkou marmeládu plňte do čistých a suchých skleniček, zavíčkujte, otřete hrdla a obraťte dnem vzhůru. Jahodovou marmeládu nechte zcela vychladnout, až poté skleničky otočte zpět.
  4. Hotové džemy můžete případně ještě sterilovat v hrnci s horkou vodou při teplotě 90 °C asi 10 minut. 

Náš tip: Zavařeninu zcela bez pektinu můžete udělat podle našeho video receptu

Přečtěte si také:

2024-06-03T05:41:14Z dg43tfdfdgfd