HáDKY A ZKAžENé LéTO. ADVOKáTKA ONDřEJOVá POPSALA NASCHVáLY RODIčů PřI STříDAVé PéčI

Blíží se letní prázdniny a s nimi časté spory některých rodin o střídavé péči. Dostanou děti svolení letět s jedním z rodičů na dovolenou k moři? A vyrazí na letní tábor v týdnech trávených u matky, nebo u otce? Kde není vůle, pomůže jen soud, říká advokátka Eva Ondřejová, která se specializuje na rodinné právo. Bohužel soudní rozhodnutí nebývá ve prospěch jednoho nebo druhého rodiče a už vůbec ne ve prospěch dětí…

Jakmile přijde řeč na střídavou péči, internetové diskuse se okamžitě zaplní nejrůznějšími situacemi a prosbami o radu. Co dělat, když druhý rodič nechce povolit cestu do zahraničí nebo se nechce podílet na nákladech za letní tábor, po kterém jeho dítě ze srdce touží? Advokátka Eva Ondřejová doporučuje především nenechat to na poslední chvíli a připravit se na podobné situace předem.

Přečtěte si také: Šikana je devastující. Potkávám oběti, které si na ni zvykly jako na standard, říká odborník

Někdy se v rámci zachování dobrých vztahů rozvedení rodiče dohodnou, že ten, který je oprávněn ke styku, sdělí termíny, kdy si chce dítě vzít, druhému rodiči do 30. dubna nebo do 31. května. „To je ta nejhorší varianta, protože skoro všichni teď podávají předběžná opatření (rozhovor jsme natáčeli 30. května, pozn. red.), protože se na ničem nedohodli nebo to podali pozdě. Jejich návrhy mohou být v rozporu s rozsudkem nebo nějakou předběžnou dohodou třeba z Vánoc, takže to dělá velké problémy,“ vysvětlila advokátka Eva Ondřejová, s čím se v současné době advokátní kanceláře potýkají.

Tábor? Ten si dej do svého týdne!

Rozdělení letních prázdnin na dvě poloviny se zdá být jednoduché – dítě může rovnoměrně trávit část volna u matky a část u otce. Ale co když do toho vstoupí tábor nebo jiná aktivita? „Matka či otec to předestře druhému rodiči, ten řekne, že to zasahuje do jeho týdnu, takže ne. ‚Ty si to dělej ve svém týdnu. Ty umožni ty tábory, já to nebudu umožňovat, já si chci užít čas s dítětem!‘ Tohle ale rovnocenná péče není,“ popsala advokátka Ondřejová situaci, která bohužel není ojedinělá.

„Měli bychom to rozdělit – čtyři týdny jeden, čtyři druhý, a pokud samo dítě chce na dva týdny na tábor, tak by se to spravedlivě mělo snížit každému z rodičů. A zase, pokud se nedohodnou, rozhoduje soud. A soudní rozhodnutí bohužel nikdy není ve prospěch jednoho nebo druhého rodiče a hlavně si nemyslím, že je ve prospěch dětí,“ dodala.

Mimořádné náklady za tábor zaplatí kdo?

Letní tábor je navíc svým způsobem mimořádný výdaj, který nemusí pokrýt běžné měsíční výživné. Co dělat, když na tábor druhý rodič nad rámec alimentů nechce přispět?

„Tohle je teď zase velmi aktuální dotaz. Je škoda, že na to soudy nemají jednoznačnou odpověď, zase je to všechno od kraje ke kraji, od soudce k soudci… Někteří řeknou, že mimořádné náklady se hradí napůl, někteří rozhodnou podle poměru příjmů daných rodičů, někteří řeknou, že si to má rodič zaplatit z daného výživného sám. Snažili jsme se, aby z toho byla ústavně-právní věc, abychom měli jasnou odpověď, ale teď čekáme…“ odpověděla Eva Ondřejová.

Cesta do zahraničí a souhlas druhého rodiče

Další z problémů v případě střídavé péče o děti může nastat v případě zahraniční dovolené. „Pokud má třeba otec deset dnů s dítětem a v červenci chce odletět nebo odjet do Chorvatska, měl by správně o cestě informovat druhého rodiče, ale nemusí požadovat souhlas. Respektive ten druhý to nemusí podmiňovat svým vlastním souhlasem, protože se jedná o EU. Pokud by se jednalo o destinaci, která je mimo Evropskou unii, souhlas druhého rodiče se vyžaduje,“ vysvětlila Eva Ondřejová.

V rozhovoru dále popsala i nejčastější naschvály, které si rodiče v takových případech navzájem dělají. Rozhodně proto nedoporučuje kupovat dovolenou dopředu, dokud nemáte souhlas toho druhého.

Asi nepohnete s těmi, kteří se nechtějí dohodnout. Chtěla bych ale apelovat na to, že jde o děti. Peníze jsou až to druhé. Myslím si, že když rodiče mají na jiné svoje kratochvíle, měli by si našetřit peníze i na to, aby dětem zabezpečili kvalitní program.

Jaká jsou při střídavé péči práva prarodičů, aby se mohli se svými vnoučaty vidět, a se kterým z rodičů se řeší případný přestupek nebo trestný čin dítěte spáchaný v době, kdy o něj pečuje? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na Youtube a na Streamu.

2024-06-11T04:10:31Z dg43tfdfdgfd