HOUBOVý ZáKLAD JAKO SKVěLý POLOTOVAR: JAK DLOUHO DUSIT HOUBY?

Dušením zajistíte, že houby změknou a pustí chuť. Ve své podstatě jde pomalé vaření ve vlastní šťávě, jíž jsou houby plné. Podušené houby využijete v řadě pokrmů, jako jsou houbové omáčky, polévky s houbami, těstoviny nebo rizota.

  • Dušené houby jako polotovar můžete také zamrazit a uschovat na později. Až budete připravovat třeba vepřové kotlety na houbách, objevíte surovinu k nezaplacení.

Jak správně podusit houby

  1. Houby zbavte nečistot, ideálně už v lese. Kupované houby mýt nemusíte. V závislosti na druhu obsahují houby 85–95 % vody.

  2. Nakrájejte houby na stejně velké kousky, aby se rovnoměrně podusily. Menší houby jako žampiony nebo lišky můžete nechat celé. Větší houby, jako jsou portobello nebo hřiby, nakrájejte.

  3. K dušení použijte pánev s těžkým dnem nebo kastrol, který dobře drží teplo. Předehřejte pánev na střední teplotu a přidejte malé množství tuku – olej, máslo nebo vepřové sádlo.

  4. Houby vhoďte na rozpálený tuk a krátce orestujte. Osolte. Po chvíli houby pustí vodu (v závislosti na druhu jí obsahují 85–95 %). Přikryjte pánev poklicí a duste při střední teplotě. Občas zamíchejte a kontrolujte, jestli se všechna voda neodpařila, případně ji trochu přidejte. 

  5. Duste 10 až 15 minut doměkka.

Houbám sluší kmín, pepř a také tymián nebo libeček. Přidejte některé koření a bylinky (nebo všechny) k houbám a poduste je společně.

Jak které houby dusit dlouho?

Různé druhy hub vyžadují různou délku tepelné úpravy.

  • Žampiony všech druhů nebo hlíva ústřičná jsou rychle hotové a není potřeba je dusit úplně do měkka. Stačí jim obvykle 10 minut.
  • Lišky jsou pevnější a tužší, často až 20 minut, aby změkly a plně uvolnily svou chuť.
  • Hřiby a václavky duste přibližně 20 až 25 minut.
  • Shiitake vyžadují delší dobu vaření, aby změkly, obvykle se dusí kolem 20 minut.

Zdroj informací: časopis Apetit, ČRoPlzeň

2024-07-03T08:14:35Z dg43tfdfdgfd