“FEXTING” MůžE ZNIčIT Váš VZTAH. MOžNá HO DěLáTE TAKé, ANIž BYSTE O TOM VěDěLI

Dost možná vám slovo “fexting” možná nic neříká, nebo žijete v domnění, že se jedná o nějakou novinku. Jsme si ale téměř jistí, že jste tento moment v partnerském vztahu někdy zažili také. Jedná se o jeden z faktorů, které mohou soužití s partnerem dost narušit, v extrémních případech dokonce zničit. O co jde a na co si dávat pozor?

Fexting se váže především k současné době, kdy jsou digitální příslušenství, ať už telefon, počítač nebo tablet, naprosto běžnou součástí našich životů. Slovo “fexting” je složeno ze dvou anglických výrazů: “fighting” a “texting”, v překladu do češtiny se tedy doslova jedná o hádání se přes textové zprávy. A ačkoliv by se to na první dobrou nemuselo zdát, i taková banalita, jakou je výměna několika zpráv, může velmi výrazně narušit harmonii vašeho partnerského vztahu.

Mohlo by se vám líbit

Jana-45-let-potkala-jsem-svou-lasku-z-mladi

V životě každého z nás přicházejí chvíle, kdy se zdánlivě pevné základy našeho bytí začnou otřásat. Manželství, které bylo jistě kdysi šťastné a spokojené, se může postupně proměnit v chladnou rutinu, a rodinné vztahy, jež byly kdysi pevné a harmonické, mohou být plné napětí a nepochopení. Každý vztah čelí svým vlastním výzvám a krizím, které nás nutí znovu zvážit naše hodnoty, potřeby a očekávání. A právě to se stalo paní Janě, která nám napsala do redakce.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Fexting jako nejrychlejší způsob řešení konfliktu

Taková maličkost jako je textová zpráva může vztahem pořádně zamávat. Z triviální věci se velmi rychle může stát vážná hádka, která ne vždy končí dobře. Zkrátka a jednoduše, fexting je stav, kdy se svým partnerem vedete naprosto seriózní hádku, diskusi či nepříjemně ostrou výměnu názorů pouze prostřednictvím textových zpráv. A nalijme si čistého vína - v dnešní době se nejedná o nic neobvyklého. V tomto případě hraje obrovskou roli to, jak si váš partner nebo vy, textovou zprávu vyložíte. Klíčové je uvědomit si, že textová zpráva jsou pouze písmena naťukaná na mobilní klávesnici, tedy neslyšíte tón hlasu, nevidíte řeč těla a holý text si přirozeně vyložíte ve svém podání.

Proč se uchylujeme k fextingu?

Velký problém zde hraje především fakt, že vzhledem k době, ve které žijeme, jsme zvyklí na to, že je všechno velmi zrychlené. Potřebujete napsat e-mail? Vezmete telefon do ruky a během pár minut máte hotovo. Řešíte pracovní záležitosti? Během krátké chvíle máte vše vyřízeno. Stejně tak fungujeme i v partnerské komunikaci. Proč čekat na osobní setkání, když můžeme nedorozumění vyřešit po telefonu ihned? Právě zde je ale kámen úrazu. Tímto jednáním se konflikt mnohdy nevyřeší, ba naopak se prohloubí a ještě více vygraduje. Zároveň je pro některé jedince osobní konfrontace velice nepříjemnou záležitostí, a tak se fexting nabízí jako ideální řešení. A pakliže jsou partneři ve vztahu na dálku, fexting je bohužel pravděpodobně nevyhnutelný.

Mohlo by se vám líbit

Protiklady se přitahují: Proč jsou nejpevnější vztahy ve dvojicích, kde jeden je typ rozumový a druhý citový

Protiklady se přitahují, to je známá věc. Černá a bílá, oheň a voda, kočka a pes – mezi všemi to může, ale samozřejmě ne bez výjimky, fungovat. A v našem případě je to i odpověď na otázku, proč jsou nejpevnější vztahy ve dvojicích, kde je jeden typ rozumový a druhý citový.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Fexting přináší i určité výhody

Ačkoliv může fexting váš vztah poměrně pochroumat, v některých případech přináší i výhody. V konfliktech, které probíhají osobně, velmi často reagujeme v afektu. Mnohdy se stane, že v návalu adrenalinu z úst vypustíme něco, co bychom za normálních okolností nikdy neřekli. Vyřizování konfliktů přes textové zprávy nám dává prostor si odpovědi dostatečně promyslet, zamyslet se nad tím, co opravdu chceme sdělit a sestavit tak konstruktivní sdělení, kterým řekneme přesně to, co chceme.

Mohlo by se vám líbit

Jak poznat, jestli vás muž doopravdy miluje? Stačí mu položit jednu jedinou otázku

Kolikrát si lámeme hlavu nad tím, jestli nás má partner opravdu rád. Máme plno pochybností a neustále hledáme nějaký důkaz. Trápit se je zbytečné. Důvěřujte svojí intuici. A pokud chcete vědět, jak na tom opravdu jste, ve finále stačí položit partnerovi jednu jedinou otázku. V odpovědi na ni můžete nalézt pravdu a zjistit, jak hluboká partnerova láska ve skutečnosti je.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Jak může fexting zničit vztah?

Ačkoliv má fexting určité výhody, v tomto směru najdeme spíše více nevýhod. Tento způsob komunikace s sebou přináší několik rizik, které mohou vyústit až v kompletní zničení vztahu. Hlavní roli zde hraje především neporozumění a nepochopení psaných zpráv. Běžná komunikace totiž zahrnuje hned několik faktorů, které vnímáme podvědomě a pomáhají nám utvořit celkový obraz sdělení. Od tónu hlasu, přes důraz až po řeč těla, všechny tyto faktory nám prozrazují, jak máme sdělení, které slyšíme, vnímat a chápat. Všechny tyto aspekty ale v psané komunikaci chybí a jedná se čistě o pouhý text. To znamená, že se pohybujeme na velmi tenké hranici toho, zda zprávu pochopíme tak, jak byla myšlena, nebo úplně jinak. Právě zde nastává největší problém. Je proto dobré si po sobě zprávu několikrát přečíst a zvážit všechny její možné prezentace. Úplně nejlepším řešením je samozřejmě hádku po zprávách včas utnout a navrhnout, abyste konflikt dořešili osobně.

Víte, jaké další faktory mohou ohrozit váš vztah? Mužům na ženách vadí především 5 věcí. Zjistěte, o jaké jde a zda je děláte také.

Související články

2024-06-21T11:03:46Z dg43tfdfdgfd