DOMáCí SKVěLé TěSTO NA PIZZU S NáMI ZVLáDNETE JAKO NIC

Těsto na pizzu můžeme připravit poměrně rychle a jednoduše, ale nebude takové jako v pizzeriích. Tam totiž pracují s dlouhým kynutím, které způsobí výborné vlastnosti těsta. Naučíme se to podle nich.

Klasická pizza je z těsta kynutého, z ostatních těst (listové, jogurtové) upečete slaný koláč, ale ne pizzu. Těsto na pizzu je nejjednodušší chlebové těsto - jen mouka, voda, sůl, trochu oleje a malinko droždí. Italové do chlebových těst dávají na naše zvyklosti jen zanedbatelné množství droždí, přesto těsto s ním vykyne a je výborné.

Co dát na pizzu? Upečte si doma takovou, která si nezadá ani s pravou italskou

Jak na skvělé těsto na pizzu

Skvělé těsto totiž pracuje s dlouhým kynutím, případně kynutím v chladničce. Velmi zjednodušeně řečeno zaděláte těsto a necháte ho do druhého dne v chladničce, kde se v mouce má čas rozložit lepek a těsto je pak báječně tvárné a pružné. Další výhodou je, že dobře vypracované a zabalené těsto vydrží v chladnu několik dní bez ztráty kvality, takže pizzu můžete upéct kdykoliv.

Na celý plech nebo 2 kulaté pizzy potřebujete 375 g mouky na pizzu nebo aspoň hladkou 00, 250 g vlažné vody, pouhé 2–4 g (!) čerstvého droždí, polévkovou lžíci oleje a kávovou lžičku soli.

Postup je jednoduchý.

  • Droždí rozpustíte ve vodě. Se zbytečně velkým množstvím droždí jsou těsta hůře stravitelná, pálí po nich žáha.
  • Přidáte polovinu množství mouky a umícháte hladké těstíčko bez hrudek.
  • Pak přidáte olej, sůl a zbytek mouky.
  • Je potřeba vypracovat pružné nelepivé těsto, takže zapojíte robota nebo někoho svalnatého. Těsto je potřeba míchat asi 15 minut. Pokud těsto stále lepí, po troškách ho vždy lehce poprášíte moukou a zapracujete. Těsto můžete zpracovávat i rukama na válu.
  • Tímto procesem se v mouce uvolní lepek a těsto se stane plastickým.
  • Pokud už těsto nelepí, ale je vláčné a hladké, zavřete ho do přiměřeně velké (těsto nakyne) misky s víkem. Pokud chystáte 2 kulaté pizzy, těsto rovnou rozdělte do dvou misek.
  • Uložte v chladničce aspoň do druhého dne. Vyjměte z chladna asi 3 hodiny před pečením.
  • Mezitím připravte omáčku a obložení na pizzu.
  • Těsto jde natenko rozválet, případně vytáhnout rukama. Položte ho na plech s pečicím papírem, potřete omáčkou a obložte.
  • Připravenou pizzu pečte prudce a krátce (250 °C i více, 10 minut), aby se nevysušila. Osvědčilo se mít v troubě rozpálený kámen na pečení, který napodobí pečení v peci a na který pizzu sesuneme.
Pizzu můžete obložit téměř vším: zbytky tepelně upraveného masa, rybami, mořskými plody, šunkou, sýrem nebo směsí sýrů, houbami, zeleninou. Může být i vegetariánská, jak můžete vidět v našem videoreceptu.
 

Přečtěte si také:

2024-06-15T07:12:19Z dg43tfdfdgfd