DOMáCí DžEMY Z NEOBVYKLýCH SUROVIN – INSPIRUJTE SE V ZAHRANIčí

Pokud máte zahrádku s ovocem nebo přístup k velkému množství nějakého ovoce, pak je pro vás výroba džemů obvyklou letní praxí. Chcete-li svou každoroční nabídku rozšířit o exotické džemy, které jen tak někdo nemá, můžete se inspirovat v zahraničí. Připravit si tak můžete různé druhy džemů, a to nejenom z ovoce, ale také ze zeleniny. Cuketový a rajčatový džem jsou nejznámější. Už jste vyzkoušeli ten pórkový?

Marmelády vs. džemy

Ačkoli oba pojmy v běžné mluvě zaměňujeme, zákon stanoví, co přesně je marmeláda, a co džem. Důležitým rozdílem je to, že součástí marmelády musí být alespoň 20 % citrusových plodů. Pokud takové množství citrusů nepoužíváte, nemáte marmeládu, ale jedno z těchto dvou:

  • Ovocná směs: ovocné želé, jehož podíl ovoce je nižší, než 35 %.
  • Džem: musí obsahovat minimálně 35 % ovoce a kousky ovoce. Pokud obsahuje vyšší podíl ovoce, označuje se jako „extra“ nebo „výběrový“.

Zeleninové džemy

Můžete využít takovou zeleninu, jako jsou rajčata, pórek, dýně či cuketa, ale také spousta dalších. Pokud si umíte představit, že k zelenině přidáte cukr či něco sladkého, můžete z toho připravit džem. Příprava zeleninových džemů se příliš neliší od výroby klasických ovocných džemů.

  • Rajčatový džem – na dva díly rajčat přidejte půl dílu cukru. Protože jsou rajčata tvořeny především vodou, může trvat delší dobu, než dosáhnete požadované hustoty. Počítejte také s tím, že poměrně dost směsi se odpaří. Pokud chcete džem bez zrníček, budete rajčata muset propasírovat. Stejným způsobem se zbavíte i jejich slupky.
  • Dýňový džem – smíchejte 1,5 dílů dýně s 1,5 dílu jablek a 1 dílem cukru. Podlijte vodou a přiveďte k varu. Až vznikne pěna, použijte gelfix, díky kterému směs ztuhne. Poté můžete rozmixovat a naplňte do sklenic.
  • Cuketový džem – 800 g cukety nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky a podlijte půl hrnkem vody. Povařte 10 minut. Poté můžete rozmixovat. Přidejte 350 až 400 g cukru (lze použít i třtinový) a gelfix. Vaříme ještě 3 až 4 minuty a poté džemem naplníme sklenice.
  • Pórkový džem – sladký pórkový džem je naprostou raritou. Na 50 g másla osmahněte 4 utřené stroužky česneku a poté přidejte 500 g pórku (nakrájeného na půlkolečka) a 220 g cibule (nakrájené najemno). Vařte asi 15 minut na mírném plameni. Poté přidejte 100 ml jablečného octa, 1 lžíci balsamicového octa, ½ lžičky hořčicových semínek, 1 lžičku soli a povařte ještě 10 minut. Nakonec vmíchejte 500 g želírovacího cukru a povařte ještě 20 minut.

Domácí citrusové marmelády

Jen málokomu se podaří na vlastní zahrádce vypěstovat tolik citrusů, aby z nich byla marmeláda. Využít můžete všechny citrusy, které znáte, klidně jejich směs. Připravit je můžete běžně, jako jiné ovocné marmelády. Nebo si připravte citrusy v medu. Z citrusů vymačkejte šťávu a kůru nakrájejte na tenké proužky.  To vše smícháme se medem a přivedeme k bodu varu. Pak odstavíme. Dejte do skleniček a uzavřete.

  • Používejte bio ovoce nebo kůru pořádně omyjte.
  • Na 2 pomeranče a 1 citron vystačí asi 250 g medu.

Zdroje info

https://www.rodzinazdrowia.pl/nietypowe-produkty-z-ktorych-robi-sie-dzemy

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477

Foto: Unsplash

The post Domácí džemy z neobvyklých surovin – inspirujte se v zahraničí first appeared on Plné zdraví.

2024-06-13T11:32:42Z dg43tfdfdgfd