DOMáCí BULKY NA HAMBURGERY. NOVý ROZMěR GRILOVáNí

Historie hamburgeru zahalená tajemstvím

Ikonický americký sendvič jménem hamburger v sobě skýtá mnohá tajemství o tom, jak vznikl jeho název i samotný koncept mletého masa mezi dvěma houskami. Jeden ze známých příběhů, který údajně popisuje vznik hamburgeru, pochází z města New Haven v Connecticutu. V roce 1900 měl zákazník přijít do podniku Louis‘ Lunch a objednat si něco, co by si mohl sníst cestou. Majitel podniku zaimprovizoval a zákazníkovi dal kousek steaku mezi dva toasty, čímž měl vzniknout nápad na slavný hamburger. Jak se však později ukázalo, o hamburgeru se objevovaly informace už dříve. 

Do příběhu hamburgeru se hluboce ponořil spisovatel Erik Ofgang, který vyvrátil desítky teorií o vzniku pokrmu, včetně příběhu z Louis‘ Lunch. Svou rešerší došel až k nejpravděpodobnější teorii hamburgerového steaku, který se na jídelníčku Američanů začal objevovat v 70. letech 19. století. Placky z mletého hovězího masa se podávaly na talíř a svůj název si získaly podle krav, z nichž pocházely a jež byly chované v okolí Hamburku. Steaky se mnohdy prodávaly na místech, kde byly v nabídce také chleby a sendviče. Kombinace mletého masa s pečivem pak byla přirozeným kulinářským vývojem. V 80. letech 19. století už byly hamburgery oblíbeným pokrmem po celých 

Spojených státech. Není však divu, že se v Evropě vedou diskuze o tom, zda se jednalo o evropský nebo americký Hamburk, a jestli hamburger není náhodou zcela německý „vynález“. Na jakou stranu se přikloníte vy už necháme na vás.

Foto: Babiččina volba

Ingredience na 6 kusů

Kvásek:

  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 PL cukru
  • ½ kostky droždí

Těsto:

  • 250 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 80 ml oleje
  • špetka soli

Dokončení:

  • rozšlehané vejce s trochou mléka
  • mák, sezam nebo kmín

Postup

Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový.

Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut.

Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu.

Posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame. Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal.

Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C. Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte podle sebe sezamem nebo mákem. Pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.

Zdroj informací: tiskové informace, Babiččina mouka, historie hamburgeru - Reflex

Související články

2024-07-02T06:01:34Z dg43tfdfdgfd