DESATERO RAD NA TéMA KREVETY: CO VšE BYSTE PřED PříPRAVOU TěCHTO KORýšů MěLI VěDěT

Řád korýšů obsahuje okolo 2 500 druhů krevet. Z nich se k jídlu nejčastěji připravují tygří krevety a větší garnáti. Pro mnohé jsou plody moře exotickým jídlem, které doma nevaří. Pokud vás ale krevety lákají, ochutnejte je.

V našich končinách je celkem problematické sehnat čerstvé, tedy nemražené krevety. Ty mražené jsou však dostupné snadno. Abychom si nezadělali na střevní potíže, je důležité kontrolovat trvanlivost a po rozmrazení je zpracovat velmi záhy, nejlépe ještě týž den.

Jak grilovat krevety? Poradíme, jak jednoduše a chutně připravit oblíbené plody moře

  1. Jak nejlépe udělat krevety
  2. Jakou přílohu ke krevetám
  3. Jak ochutit krevety
  4. Jak dlouho se vaří krevety
  5. Jak poznat, že jsou krevety hotové
  6. V čem obalit krevety
  7. Jak dlouho marinovat krevety
  8. Jak dlouho vydrží krevety v lednici
  9. Jak loupat a čistit krevety
  10. Co jsou předvařené krevety

1

Jak nejlépe udělat krevety

Krevety můžeme vařit, smažit i grilovat. Nejvíce jim svědčí rychlá příprava, kterou je krátké orestování na pánvi po dobu 2–3 minut, bez míchání a v jedné vrstvě. Potom je už stačí jen zakápnout citrónovou šťávou a podávat třeba s rýží a dušenou zeleninou. 

2

Jakou přílohu ke krevetám

Záleží na typu receptu, ale všeobecně se ke krevetám hodí všechny druhy příloh, oblíbené jsou s bramborami, těstovinami, rýží nebo s pečivem. Je třeba přihlédnout také k druhu zeleniny, pokud se ji chystáme ke krevetám přidat. Vše by mělo na talíři chuťově pasovat dohromady.

3

Jak ochutit krevety

U plodů moře všeobecně nepoužíváme příliš druhů koření. Naprosto si vystačíme se solí, česnekem, bílým vínem, bylinkami – zejména s koriandrem a petrželí. Hotové krevety zakápneme citrónovou šťávou a lahodnou chuť jim dodá také máslo, na kterém je můžeme smažit.

4

Jak dlouho se vaří krevety

Krevety můžeme dát vařit mražené i rozmražené, s krunýřem i bez něj. Jakmile začne voda v hrnci vřít, osolíme ji a vložíme krevety. Vaříme po dobu 7–10 minut. Vodu můžeme rovnou ochutit citrónem. Na vaření vybereme dostatečně velký hrnec.

5

Jak poznat, že jsou krevety hotové

Syrové krevety mají šedivou barvu, jsou částečně průhledné, mají pevný krunýř i tykadla. Tepelnou úpravou začne kreveta růžovět a ocásek se svine do písmene C. V ten moment je hotová a připravená ke konzumaci. Kreveta je hotová velmi rychle, během několika minut.

6

V čem obalit krevety

Krevety nemusíme připravovat jen na přírodno, ale můžeme je také obalit v těstíčku. V těstíčku z hladké mouky, vody, vejce, mléka a soli krevetku namočíme a nakonec obalíme v hladké mouce. Krevety v těstíčku smažíme tak, jak jsme zvyklí.

7

Jak dlouho marinovat krevety

Nejčastěji marinujeme takové maso, které chceme grilovat. Ve většině případů je třeba nechat maso v marinádě minimálně přes noc, ale u krevet a ryb všeobecně postačí pouhá hodina. Marináda by neměla být příliš výrazná, spíše lehká a svěží.

8

Jak dlouho vydrží krevety v lednici

Čerstvé krevety je nejlepší spotřebovat do 24 hodin od ulovení. To je důvod, proč je u nás obtížné čerstvé krevety zakoupit. Přinesete-li si domů krevety mražené, nejlepší způsob, jak je rozmrazit, je nechat je pomalu povolit v lednici. Jakmile rozmrznou, ihned je spotřebujte.

9

Jak loupat a čistit krevety

Krevety nejprve důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Krevetám rukou odlomíme hlavičku i nožičky a oloupeme krunýř. Odstraníme také ocásek. Zádovou částí vede černé střívko, které jednoduše vytáhneme. Pokud se přetrhne, zkusíme ho vytáhnout z druhé strany a jestli ani tak nejsme úspěšní, nařízneme nožíkem ocásek a pomocí párátka ho vytáhneme ven.

10

Co jsou předvařené krevety

V obchodech můžeme zakoupit už předvařené krevety, které snadno poznáme podle narůžovělé barvy. Takové se ale příliš nehodí na grilování nebo smažení, protože budou tuhé a gumové. Naopak pokud chcete krevety vařit, máte ušetřenou práci.

Ať se rozhodnete pro jakoukoli úpravu krevet, vždy dbejte na čerstvost. Otrava jídlem je nepříjemná věc spojená s mnoha problémy. Není ale důvod plody moře zatracovat, krevety obsahují mnoho cenných látek vhodných pro náš organismus a minimum sacharidů.

 

Přečtěte si také:

2024-07-03T08:36:15Z dg43tfdfdgfd